м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Судомні напади

Судомні напади являють собою різкі скорочення мускулатури, які людина не може контролювати. Найчастіше судомні напади розвиваються через порушення обміну кальцію в організмі.

Крім того, що пацієнти не можуть контролювати наступ судомних нападів, вони відчувають в цей час сильні больові відчуття.

Незважаючи на те, що за тривалістю та залучення тієї або іншої групи м'язів судомні напади бувають різними, спільними для них є те, що пацієнт під час нападу завжди знаходиться в свідомості.

Перша стадія судом може ніяк про себе не заявляти. Точніше може з'явитися лише незначний дискомфорт - часті «мурашки», поколювання та пощипування, оніміння пальців рук і ніг. Здається, що всі ці ознаки можуть свідчити тільки про те, що тіло затекло. Але це не зовсім так. Приховані передумови судомних нападів під впливом інфекційних захворювань, інтоксикацій організму, задишки та інших умов можуть набувати відкритий характер. Судоми при тетанії, як правило, вражають тільки якусь одну групу м'язів, розташованих симетрично. Зазвичай уражаються м'язи рук.

В процесі виникнення судом рук плече трохи притягується до тулуба, передпліччя згинається в суглобі ліктя, кисть згинається в області зап'ястя і притискається до тильної сторони руки, пальці стискаються в кулак.

Коли виникають судоми ніг, вони витягуються, ступня повертається всередину, пальці притискаються до стопи, пальці охоплені спазмами, підошва схожа на жолоб.

Міміка обличчя людини, що страждає судомними нападами, під час нападу теж своєрідна. Судоми губ і жувальних м'язів стають схожі на риб'ячий рот. Повіки трохи прикриті, брови зсуваються до середини. М'язи, охоплені судомами, дуже міцні, їх практично неможливо розслабити. Найсерйозніші ознаки судомного нападу - це залучення в процес оніміння бронхів і гортані. Пацієнт починає страждати задишкою, особа набуває синюватий відтінок, дихання супроводжується шумами, з рота починає сочитися піна. Якщо судомний напад дуже сильний, то може наступити летальний результат.

Сприяти прояву судомного нападу можуть больові відчуття, пошкодження психічні і фізичні.

Судоми м'язів скелета тонічного характеру завдають сильний біль. В процесі роботи м'язів межреберного простору і грудної діафрагми виникають больові відчуття в області грудей, порушення дихання. Якщо спазми охоплюють коронарні артерії, то біль віддається в ліву руку.

Синдром абдомінального характеру, що виявляється в блювоті і абдомінальних болях, стає наслідком ураження судомами м'язів черевного преса. Якщо спостерігаються болі внизу живота, то можуть відзначатися судоми сечового міхура.

Через розлади функції вегетативної нервової системи розвиваються такі клінічні ознаки тетанії, як лихоманка і озноб, болючість в зоні серцевого м'яза і прискорене биття серця , сльозливість і нетерпимість до світла, судоми внутрішніх органів. Судомні напади розвиваються в супроводі зайвого виділення шлункового соку, хворобливими відчуттями в животі, блювотою і розладами кишечника, спазматичними явищами в різних відділах ШКТ.

Якщо захворювання, по суті, має хронічний характер, то нігті втрачають міцність, тому що з них виходить кальцій. Волосся рідшають і випадають. Часто відзначається рання сивина або плішивість. Відмітна ознака тетанії - тотальне випадання волосся на бровах і вій. Якщо судомні напади розвиваються у дітей, яких мами годують грудним молоком, то у них може перестати розвиватися молочний прикус.

Якщо ви опинилися свідком судомного нападу, який трапився з вашим родичем або навіть зовсім незнайомою людиною - не панікуйте. Швидше за все, цей стан не є ознакою смертельної небезпеки. Перш за все, постарайтеся зберігати спокій.

 Якщо приступ супроводжується падінням, то постарайтеся максимально підтримати людину, щоб він не забився. Під час судом у хворих часто трапляються каліцтва і травми через розгонисі рухи кінцівок і голови, тому потрібно прибрати навколо нього всі предмети,в які можна вдаритися.

Щоб уникнути травми черепа, покладіть під голову потерпілого що- небудь м'яке. Постарайтеся повернути його голову на бік, щоб забезпечити нормальне дихання і уникнути западання язика.

 Ніколи не намагайтеся стримувати руху хворого, не виявляйте йому опору, і вже, звичайно, не навалюйтеся на нього всім тілом.

Не потрібно намагатися відкрити рот хворого і вкласти йому щось м'яке для того, щоб уникнути прикусу мови. Насправді, така небезпека - мінімальна, а ваші неадекватні зусилля можуть легко призвести до пошкодження щелепи, зубів або губ.

 У рідкісних випадках трапляється так, що стан людини з судорожним припадком різко погіршується, тому не залишайте його без уваги ні на одну хвилину. Після нападу зазвичай розвивається сплутаність свідомості, втома, дезорієнтація, м'язові болі, головний біль - у тій чи іншій мірі вираженості. Це нормальний вихід з нападу. Симптоми ці швидко проходять. Якщо після судом людина скаржиться на сонливість і нудоту, то допоможіть йому добратися до будинку, де він зможе спокійно відпочити.

Судоми є частим симптомом, супроводжуючим дитячі інфекційні захворювання з високою температурою. Якщо це не перший випадок в житті дитини, то справитися з ним можна нехитрими домашніми засобами: роздягнути малюка і протерти його тіло вологою губкою, змоченою в прохолодній (але не холодній) воді. Ніколи не використовуйте для цього розчин оцту і не змочуйте губку спиртом: інтоксикація від цього тільки збільшиться.

Коли потрібно звернутися за медичною допомогою? Фахівці рекомендують зробити це в наступних випадках:

 - Зробити це потрібно, якщо судоми повторюються, і між нападами хворий не приходить до тями.

- Судомний напад, який продовжуєься більше 5 хвилин, вимагає лікарської допомоги.

- Консультація та обстеження у лікаря обов'язково потрібні у разі першого нападу судом.

 - Негайної медичної допомоги вимагає судомний напад у вагітної жінки.

Обов’язково викличте карету швидкої допомоги, лікарі нададуть першу допомогу, а при потребі госпіталізують пацієнта.

 

 

Новини