м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Святі покровителі

Ми, жителі століття нанотехнологій, звикли у важких ситуаціях покладатися на себе та на технічну досконалість машин, приладів, майстерність лікарів, інженерів і багатьох інших фахівців з самих різних областей знань. Однак іноді може наступити такий момент, коли допомогти нам може лише диво. І тоді ми згадуємо про інші сили – вищих, і про тих, хто своєю святістю, вірою і смиренністю заслужив особливу милість – нести допомогу і розраду людям.

Наші святі покровителі

Відомо, що коли народжується людина, йому в допомогу дається ангел-охоронець. Він повинен підтримувати свого підопічного на протязі всього його життя, утримувати від необдуманих вчинків і відверто поганих, підтримувати в хворобах і інших прикрощах. Але, крім цього, якщо людина приймає Хрещення, вона отримує і нове ім’я – на честь одного з святих. І ось до цього святого вона може звертатися, розраховуючи завжди на його заступництво. Проте може виникнути питання: як дізнатися свого святого, кому молитися?

Тонкощі тезоіменитства

Ми всі чули слово «іменини», але не завжди вірно трактуємо його значення, помилково плутаючи з днем народження. Насправді це день нашого святого, це свято, що відзначається в його день. Наприклад, 19 січня святкується Іоанн Хреститель або, по-народному, «Івана», а 13 січня – святий Василь, тобто «Василя». В офіційній церкві іменини називаються більш складно – тезоіменитством. Вони далеко не завжди збігаються з реальним днем народження людини.

Хто ваш святий?

Щоб розібратися з тим, як дізнатися свого святого, потрібно обзавестися церковним календарем. А також дізнатися деякі особливості церемонії хрещення. Якщо хрестять немовля, батьки можуть вибрати для нього в якості офіційного то ім’я, яким його збирається наректи священик. Однак це необов’язково. Батьки мають право назвати малюка за своїм смаком – тоді у нього виявиться два імені – світське, мирське і церковне. Покровитель ж призначається той, чиї іменини за календарем ближче до дня народження нового чоловічка. Тому, на питання про те, як дізнатися свого святого, відповідь проста: звіртеся з церковним календарем! Подібний принцип відповідає і нагоди, якщо хрестять дорослу людини або якщо людина забула, хто саме був йому призначений в помічники.

Дні ангелів

Ще одна назва іменин – день ангела. Ще на початку 19-го століття на Русі він відзначався замість дня народження і вважався головним святом у житті. Зі скасуванням провідної ролі церкви в житті людей поступово він замінився святом світськими. Кого саме брати в покровителі і коли святкувати день ангела – залежить від бажання самих людей. Головне, щоб на свої іменини, людина відвідала церкву, побувала на службі або просто від душі помолилася. Добре б посповідатися і причаститися.

Наше життя сповнене всіляких негараздів, проблем, турбот. Сучасна людина опинилася у бурхливій річці протиріч зі світом і ніяк не може доплисти до берега. Саме через те нам на допомогу приходять небесні покровителі, кожен з яких в особливий спосіб стає на захист того чи иншого міста, професії, допомагають у хворобі, терпінні, про що свідчать численні відгуки людей. Усіх святих підрахувати неможливо. Джерела свідчать про шість, вісім, десять тисяч.

           Професіонали
Св. Христофор – гігант, який, тримаючи на плечах, переправив через ріку Ісуса (Христофор із грецької – “той, що несе Христа”) – покровитель водіїв;
св. Андрій – опікується рибалками, бо сам ловив рибу; 
св. Матвій – банкірами та бухгалтерами, бо до того, як став учнем Ісуса, був збирачем податків; 
Іван Богослов – опікун писарів;
св. Єронім, автор латинського перекладу Біблії (Вульгати) – патрон перекладачів і теологів; 
св. Франциск Салезький, який послуговувався у виголошенні правд віри листівками, взяв під опіку журналістів;
св. Вероніка, яка витерла хустиною обличчя Ісуса, патронує фотографів, репортерів і гардеробників. 
св. Ісидор зі Севільї, який жив на зламі VI-VII століть – покровитель інтернетівців.

          Серед покровителів окремих спеціяльностей є також архангели, яких зараховано до святих, хоча вони ніколи не були людьми. Так, архангела Михаїла представлено в Апокаліпсисі як вождя, який керував Божим військом проти Люцифера. Тому він патронує поліцію та солдатів. Архангела Гавриїла, який перший сповістив про народження Івана Хрестителя, споконвіку вважають патроном посланців і газетярів. 1951 року папа Пій ХІІ довірив йому опіку над радіо, телеграфом і службами зв’язку.

           Як не дивно, але є святі, які також опікуються кулінарією. 
св. Марта з Витанії (сестра Лазаря) – дбає про смак страв, опікується солодким і приправами;
св. Вацлав (він також є патроном Чехії) – турбується про добру каву.

          Вузькі та широкі спеціялісти
св. Антоній із Падуї (Падевський) – відповідає за загублені речі, 
св. Зита (покровителька слуг і прибиральниць) – допомагає віднайти загублені ключі.
св. Юда Тадей – є спеціялістом із безнадійних справ. Він тривалий час потерпав через подібність його імени до імени Юди Іскаріота. Через плутанину зі зрадником Ісуса впродовж віків св. Тадея не залучали до жодних справ – цим і можна пояснити його готовність прийти на допомогу в найбільш безнадійних випадках.
святий Миколай із Міри – патрон самої Міри, а також Антверпена, Абердіна, Берліна, Росії, Москви, Новгорода, дітей, дівчат, охочих вийти заміж (як подають інші джерела – старих пань), мореплавців, подорожніх, пекарів, кондитерів, власників ломбардів, митників, купців, в’язнів, злодіїв... Жив він у IV ст., був єпископом Міри, що в Малій Азії, де славився наверненням грішників. Легенди розповідають про те, як святий урятував трьох дівчат від проституції, кинувши у вікно їх дому три торбини золота на придане; як визволив від смерти трьох несправедливо засуджених; порятував трьох мореплавців, котрі тонули; воскресив трьох хлопців.

          Муки та дива
Часом мученики захищають від мук, яких зазнали самі. 
св. Аполонії кати виривали зуби, тому її заступництва благають ті, хто страждає на зубний біль … і дантисти. 
св. Люція є патроном в разі загрози втратити зір.
у св. Вівіани можуть шукати допомоги ті, хто мучиться від болю голови (начебто на місці її покарання виросла трава, що допомагає в нездужанні голови).
Часто в наданні патронату вирішальне значення мало чудо, особливий дар, незвичайна здатність. Св. Франциска з Паоли папа Пій ХІІ оголосив патроном італійських моряків, оскільки той нібито переплив Мессинську протоку на власному плащі;
св. Клара – їй той же папа приділив патронат над телебаченням, оскільки їй на Різдво явилося видіння – лежачи хворою в ліжку, вона чула відправу в костелі й бачила Ісуса в яслах;
св. Францішка Римлянка стала опікункою водіїв через свого ангела-охоронця, сяйво навколо якого освітлювало їй дорогу вночі.

          Покровителі народів
Св. Патрик, якого ірландці гучно вшановують 17 березня, не лише сприяв християнізації Ірландії, а й звільнив її від змія. В іконографії його зображено в оточенні змій або з листком конюшини в руці (неофіційний символ Ірландії), на якій роз’яснював догмат Пресвятої Трійці. 
св. Юрій (той, що умертвив змія) є опікуном Англії; 
Жанна Д’Арк і св. Тереза – покровительки Франції. 
Римляни пишаються заступництвом свв. Петра і Павла (29 червня в місті припиняють будь-яку роботу).
Патронами всієї Італії є св. Франциск Асизький і св. Катерина із Сієни.
св. Станіслав зі Щепанова опікується Польщею. Цього краківського єпископа замордували за вказівкою короля Болеслава Сміливого під час Служби Божої на Скалці після того, як він наклав на розгнузданого короля анатему. Якщо вірити легенді, тіло святого, посічене на 72 шматки, щасливо зрослося. Невипадково найбільше костелів, котрі збудували американські поляки, присвячені саме св. Станіславу.

          Покровителі спортсменів
св. Севастіян – покровитель лучників. Це мученик, тіло якого прошили тисячі стріл;
св. Мадонна дель Гіссало – заступниця велосипедистів. Її святилище розміщене неподалік траси відомої велотраси “Джиро д’Італія”. Нині в церві Мадонни існує навіть музей велосипедного спорту, де зберігають навіть такі реліквії, як велосипеди відомих “королів” цього виду спорту.

 

Покровителі здоров’я людини

Згідно з християнською традицією, люди, які страждають від різних хвороб, можуть звертатися за допомогою кожен до свого святого.

«Будучи глибше з’єднаними з Христом, мешканці Неба причиняються до більшого зміцнення Церкви у святості. Вони не перестають заступатися за нас перед Отцем, приносячи Йому в дар свої заслуги, здобуті на землі через єдиного Посередника між Богом і людьми — Ісус Христа. Так їхня братерська турбота є найбільшою допомогою у наших немочах.» (Катехизм Католицької Церкви 995).

Святі-покровителі

Агата Сицилійська – покровителька у молитвах від раку грудей, заступниця жертв зґвалтувань.

Августин — заступник у хворобах очей.

Агапіт — покровитель вагітних жінок.

Альбін із Майнца — покровитель хворих на епілепсію, каміння в нирках, грижі.

Алоїзій Гонзага — хворих на СНІД.

Анастасій Перський — захисник від головного болю.

Антоній Великий — покровитель людей зі шкірними захворюваннями.

Аполонія — заступниця від зубного болю.

Бенедикт Нурсійський — заступник при захворюванні на рожу і покровитель помираючих.

Бернард  Сієнський — заступник тих, хто має хворобу горла або кровотечу.

Власій — заступник при хворобах горла.

Бригітта Шведська, королева – покровителька смерті.

Бруно Кельнський — заступник розумово хворих.

Валентин — покровитель епілептиків, хворих на подагру.

Вальпурга — покровителька доброї смерті

Віт — покровитель хворих на епілепсію, глухонімих, хворих на істерію, покусаних зміями,

Гвідон — покровитель хворих.

Юрій — безплідних жінок.

Дрого Себурзький — заступник від глухоти, грижі, при переламах кісток.

Егідій — покровитель кульгавих.

Ерхард — заступник від хвороб очей.

Іларій із Пуатьє — покровитель дітей із затримками в розвитку.

Новини