м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Ультразвукове дослідження щитовидної залози

Ультразвукове дослідження щитовидної залози - метод діагностики захворювань щитовидки, в процесі якого існує можливість зробити ультразвуковий знімок органу.Ультразвукове дослідження щитовидної залози виконується для встановлення та визначення типу утворень і вузлів на залозі, для з'ясування характеру запальних процесів та інших патологічних змін.

Розлад функціонування залози спостерігається при двох основних порушеннях - гіпотиреозі, тобто ослабленні функції щитовидки, і тиреотоксикозі, або гіперактивності залози.

Спеціальної підготовки перед проведенням дослідження не потрібно. Пацієнта розташовують на кушетці, під потилицю і шию підкладають невеликий валик. На передню стінку шиї наноситься спеціальний гель, що поліпшує передачу ультразвуку. На щитовидну залозу фіксуються датчики, які дозволяють зробити знімки.

Характеристики здорового органу включають - звичайну структуру і розташування, чіткі і рівні контури, однорідність ехоструктури, відсутність вузлів і новоутворень. При нормальному знімку лімфатичні вузли навколо щитовидної залози не повинні бути збільшені.

Ультразвукове дослідження щитовидної залози - типи відхилень

- неоднорідна структура і форма органу, яка може свідчити про розвиток тиреоїдиту - запального процесу щитовидної залози;

- дифузне розростання щитовидної залози. Таке відхилення від норми може спостерігатися у разі розвитку токсичного зобу;

- формування на органі кіст. Кісти можуть спостерігатися при розвитку запального захворювання органу;

- розширення часткою щитовидної залози. Таке патологічне явище може свідчити про наявність доброякісної або злоякісної пухлини в щитовидці. Для постановки точного діагнозу, як правило, вдаються до біопсії;

- одиничний або численні вузлуваті освіти на щитовидці. Вузлові утворення можуть носити як доброякісний, так і злоякісний характер. Для встановлення характеру утворень проводять біопсію, контроль за допомогою ультразвуку та регулярне спостереження у ендокринолога.

- розширення лімфатичних вузлів на шиї. Збільшення лімфатичних вузлів на щитовидній залозі, як правило, вказує на онкологічне ураження щитовидки, однак можливий діагноз потребує підтвердження за допомогою біопсії.

Основна цінність ультразвукового дослідження щитовидної залози полягає в тому, що за умови його проведення в профілактичних цілях, є  можливість встановлення навіть несуттєвих змін в органі, наприклад, невеликих вузлуватих утворень. Такі новоутворення не приводять до якихось змін в органі і на консультації у фахівця в галузі ендокринології вони не промацуються. Однак такі вузли можуть говорити про розвиток такого стану залози, як передрак. Для встановлення точного діагнозу, як правило, виникає необхідність проведення додаткових діагностичних процедур, наприклад, біопсії. Якщо на підставі всіх результатів діагноз онкологічного ураження не підтверджується, то за допомогою ультразвукового дослідження щитовидної залози здійснюється контроль над існуючими вузлами. Якщо вузли починають швидко збільшуватися, то постає питання про їх видалення оперативним способом, тому що є ризик того, що вони перетворяться в злоякісне новоутворення.

Ультразвукове дослідження щитовидної залози, крім усього іншого, дає можливість диференціювати кісти від вузлів . Сучасне діагностичне обладнання останнього покоління дає можливість навіть відрізнити одне запальне захворювання від іншого. Якщо ви відчуваєте, що вас щось непокоїть, обов’язково звертайтесь до лікаря –ендокринолога та пройдіть ультразвукове дослідження, з тим, що б заспокоїтись, що у вас все в порядку зі здоров’ям.

 

Новини