м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Воздвиження Чесного Хреста

 Празник Воздвиження Чесного Хреста пов'язують із двома важливими подіями, що дали поштовх до установлення цього свята: віднайдення св.Господнього Хреста в IV-му столітті та його повернення з перської неволі. Це найбільший празник, що вшановує святий Хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос, це окремий урочистий обряд почитання і прославлення Хреста Господнього. Воздвиження означає піднесення. 

Коли тіло Ісуса було зняте з хреста, хрест разом із знаряддям тортур закопали на горі.
За наказом св. Олени, матері імператора Константина Великого, було розпочато розкопки на горі Голгофі і віднайдено три хрести, два з яких мали належати розп'ятим розбійникам і один нашому Спасителеві. Постало питання, котрий  саме хрест є Господній.  До цих хрестів почергово прикладали важкохвору жінку, і ось біля одного з них сталося чудо: вона одужала, і цей факт засвідчив те, що це дійсно Хрест Спасителя.
        Коли ця вістка дійшла до Константина, він так написав до єрусалимського єпископа: "Немає слів для прославлення того чуда. Це річ гідна подиву, що святе знаряддя Страстей нашого Бога, яке було стільки років скрите під землею, заблисло саме в тій хвилині, коли западається ворог людського роду. Розум не може цього збагнути; Боже перевищує людське".
       Незабаром Константин зорганізував будову трьох церков: церкву Христових Страстей, церкву Хреста й церкву Воскресіння. Хрест зберігався у церкві Св. Хреста, побудованій над гробом Спасителя. Посвячення церкви Св. Хреста відбулося 13 вересня 335 року. Наступного дня після посвячення храму було врочисте воздвиження віднайденого св. Хресного Дерева. Саме ця подія дала початок святкуванню празника Воздвиження.

      Друга важлива подія, що зробила загальним празник Воздвиження на Сході і Заході, - це повернення св. Господнього Хреста з перської неволі. У 615 році Палестина була зруйнована перським царем Хозроесом ІІ і Святий Хрест було перевезено до Персії. У 618 році син Хозроеса ІІ підписав мир з імператором Гераклієм і повернув Хрест Спасителя. Імператор на власних плечах заніс його назад на Голгофу. Воздвиження чесного Хреста Церква святкує 27 вересня.           
       Відтоді празник носить назву: " Воздвиження Чесного й Життєдайного Хреста". Тому, що празник Воздвиження нагадував Христове розп'яття і смерть і ставився нарівні з Великою П'ятницею, то від найдавніших часів стало звичаєм св. Церкви в цей день зберігати строгий піст.
 

Новини