м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Харчове отруєння: що ж робити

У світі існують сотні недуг і захворювань, але далеко не кожне з них супроводжується такими неприємними симптомами, які можуть перерости в незворотні наслідки для людського організму. 
У літній період харчові отруєння найбільш поширені, адже спека сприяє тому, що нормальні і свіжі продукти починають швидко портитись, особливо якщо не дотримуватися всі норми і правила їх зберігання. 

Саме тому ніколи не знаєш, де і як тебе підстереже ця недуга, з'ївши навіть непрострочений кефір, можна запросто заробити нудоту і діарею. Те ж саме стосується великого достатку овочів, немитий помідор або огірок з грядки також може призвести до відомих проблем, сюди ж відносяться ягоди і фрукти, особливо, якщо ви купуєте їх на ринку чи в супермаркеті. 
 

Харчове отруєння - досить серйозна річ, яка може призвести навіть до летального результату, якщо не знати, що робити в такій ситуації і вчасно не вжити належних заходів. 


Звичайно, ступінь отруєння , а також кількість симптомів буде залежати від типу з'їденого недоброякісного продукту і, звичайно, його кількості. 
Найчастіше, якщо отруєння настає, як наслідок  з'їдених недоброякісних продуктів, то період його повного прояву може варіюватися від 30 хвилин після прийому їжі до 6-10 годин. В більшості випадків симптоми починають проявлятися через 1.5-2 години, проте бувають складні випадки, коли прояв симптомів починається лише через добу або дві. 
 

Симптоми харчового отруєння

Залежно від симптомів і ознак, які стали проявлятися, необхідно приймати рішення про необхідне лікуваня та першу допомогу, щоб всі неприємні відчуття, які бувають при отруєнні, зникли, як можна швидше. 

Найчастіше поділяють отруєння двох ступенів. Отруєння першого ступеня характеризується відчуттям нудоти, тяжкості в шлунку і почуттям «здуття», може з'явитися відрижка , блювотні позиви і незначне підвищення температури . Перша стадія не така небезпечна і важка, тому досить легко лікується. 

Друга ступінь отруєння може супроводжуватися сильною блювотою, нудотою, болями і різями в животі, розладом  шлунку, прискореним серцебиттям , підвищеною пітливістю, високою температурою, непритомністю і судомами м'язів. 
Сама серйозна стадія - це прояв симптомів ботулізму, які можуть з'явитися після вживання, заражених спорами ботулінічної палички, продуктів. Такі мікроорганізми розмножуються виключно в безкисневому середовищі, наприклад, в консервах або м'ясопродуктах. 
Основні симптоми ботулізму виражаються спочатку сильними різями в животі і блювотою, а через кілька годин може наступити послаблення зору і порушення мови, параліч м'язів тіла, так як при ботулізмі найбільше уражається нервова система. 
 

Що робити?

При перших же ознаках харчового отруєння, найперше, що необхідно зробити в домашніх умовах, це промити шлунок. Якщо отруєння проявляється блювотою, то її не потрібно зупиняти, разом з нею вийдуть усі отруйні речовини з організму. 
Якщо блювоти немає, то її необхідно намагатися викликати, для цього необхідно випити максимально багато рідини, краще, якщо це буде 3-5% содовий розчин, можна випити до 2-3 літрів такої рідини. 
Повторювати процедуру необхідно до тих пір, поки з організму не почне виходити звичайна вода, без домішків їжі. Таку процедуру бажано зробити якомога швидше, щоб видалити всі токсини і отруйні речовини, поки вони не встигли всмоктатися в кров. Якщо часу від останнього вживання їжі пройшло досить багато, то ця процедура може бути просто марною. 

Після того, як шлунок очистився, необхідно прийняти препарати, які зможуть вивести всі отруйні речовини, навіть ті, які вже встигли всмоктатися в кров. 
До них відносяться активоване вугілля, смекта або інші, всі їх необхідно приймати суворо за інструкцією. Після того, як препарати були прийняті, необхідно постійно пити, бажано мінеральну воду без газу, щоб відновити порушений водний баланс. 
Після сильного отруєння в організмі порушується мікрофлора різних електролітів і мінералів, тому необхідно приймати розчини, що дозволяють їх відновити, наприклад, регідрон або полісорб. 
 7-8 годин необхідно провести на водному режимі, а потім плавно переходити на дієтичне харчування. 

Якщо перераховані вище симптоми не зникли, а навпаки, збільшилися, то потрібно негайно звернутися за медичною допомогою, пам'ятайте, що харчове отруєння може відбитись серйозними проблемами для всього організму. 


 

Перша допомога при алкогольному отруєнні

Крім харчового отруєння, яке викликається вживанням неякісних продуктів харчування, існує також алкогольне отруєння, яке викликане або надмірною кількістю алкоголю, або його недоброякісністю. 
Симптоми алкогольного отруєння подібні до  харчового: нудота, блювання, тяжкість і біль у скронях, болі і різі в животі, тремтіння в кінцівках, запаморочення, прискорене серцебиття. 
 

Як собі допомогти?

 Як і при харчовому отруєнні, необхідно, як можна швидше, прочистити шлунок шляхом прийняття великої кількості води або натисканням пальцями на корінь основи мови.
 

·   Після перерахованих вище заходів, хворому  необхідно прийняти активоване вугілля або інші подібні препарати. При тяжкості в скронях, потерпілому можна допомогти за допомогою вологого і холодного компресу,  який укладається на лоб і віски.
 

·   Найкраще алкогольне отруєння переносити уві сні, тому хворому  необхідно якомога більше спати. Якщо людина все ще знаходиться в стадії алкогольного сп'яніння, то спати його краще укладати на бік або на живіт, повернувши голову набік, це застереже його від випадкового захлиснення  блювотними масами уві сні.
 

·   Потім потерпілого необхідно вкрити ковдрою, щоб уникнути переохолодження. Краще всього після всіх цих процедур все-таки звернутися в швидку допомогу, так як відсутність професійного медикаментозного втручання може завдати непоправної шкоди людському організму, алкогольне отруєння буває куди серйозніше, ніж харчове.

 

Як убезпечити себе від харчового отруєння?

Все примітивно просто: уникнути отруєння можна тільки вживаючи якісні та свіжі продукти харчування. Ретельно мийте овочі та фрукти, перш ніж спожити їх в їжу, якщо ви часто купуєте свіжозаморожені продукти, такі, як риба або морепродукти, необхідно приділяти їм особливу увагу, адже вони можуть бути піддані далеко не перший раз розморожуванню і заморожуванню. 
Пам'ятайте, що страви, особливо м'ясні і рибні, не повинні бути недоварені або недосмажені, а також недосолені, якщо вони рибні.

Новини