м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Харчове отруєння у дітей - лікування

Харчове отруєння у дітей, лікування якого часто викликає масу питань, серйозна проблема, з якою хоча б раз зустрічається практично кожні батьки. Найголовніше, що потрібно зробити - це викликати додому лікаря, адже часом відрізнити простий кишковий розлад від серйозного захворювання або інфекції може тільки досвідчений лікар. 
До приходу лікаря дитину потрібно постаратися укласти в постіль . Для цього можна включити мультик або улюблену телепрограму, почитати книгу, запропонувати пограти в спокійну гру. Багато кишкових інфекцій швидко поширюються і викликають сильну інтоксикацію, тому до приходу лікаря дитина повинна перебувати в максимальному спокої і якомога менше рухатися. Потрібно забезпечити в кімнаті приємну прохолодну температуру, щоб дитина не потіла. Обов'язково варто запропонувати дитині сходити на горщик, так інфекція і шкідливі токсини швидше покинуть організм, а родичі отримають шанс не заразитися від хворої дитини. Основне лікування дитини - випоювання, тобто через кожні 10-15 хвилин дитині потрібно давати спеціальний дитячий розчин глюкозо-сольовий у кількості 1 чайна ложка. Якщо розчину в потрібний момент не виявилося (хоча краще завжди тримати такий засіб в аптечці), тоді можна проводити таку процедуру регидроном, чергуючи його з компотом або солодким морсом. Давати лікувальну рідину в більшому обсязі безглуздо, тому що вона не буде засвоюватися і вийде блювотою або рідким стільцем. 
При появі температури можна застосовувати жарознижуючі сиропи, таблетки. Застосовувати свічки безглуздо. Давати дитині лікарські засоби без призначення лікаря не можна ні в якому разі, бо це може тільки погіршити ситуацію або замаскувати симптоми. Також при появі температури можна застосовувати фізичні методи її зниження, наприклад оцтові обтирання або спиртові. 
Харчування під час отруєння має бути щадним, краще дотримувати лікувальну дієту. Зазвичай діти страждають відсутністю апетиту, але якщо дитина хоче їсти, то потрібно погодувати. Нехай це буде невелика порція легкої їжі. Добре підійде в'язка каша, слабкий бульйон, тушковані овочі, сухарик. Молоко пити не варто, краще замінити його на йогурт або кефір. Перевантажувати організм жирною або смаженю їжею не можна, Сучасні медики радять не дотримувати голодну дієту а їсти легку їжу часто і маленькими порціями. Дотримувати лікувальну дієту краще протягом 3-х днів. Після одужання принципи правильного харчування потрібно дотримувати постійно. Пам'ятайте, повертатися до звичайного режиму харчування треба поступово, приблизно протягом тижня. 
Існують деякі правила, порушувати які категорично не можна. Зазначимо докладно, чого під час харчового отруєння у дітей лікування робити не можна! 

   Категорично заборонено самостійно давати дитині препарати з ефектом знеболювання. Часто під виглядом кишкових розладів можуть ховатися симптоми більш серйозних захворювань, що вимагають, наприклад, негайного хірургічного лікування. У цьому випадку, зняття болю може сильно відтягнути час і завдати непоправної шкоди.
 

   Категорично заборонено прикладати до живота грілку або лід, адже такі температурні впливи можуть викликати серйозні проблеми при наявністі запалення апендикса, нападу панкреатиту і т.д.
 

   Категорично заборонено самостійно застосовувати дорослі ліки від діареї або дати випити розчин марганцівки, такі помилки можуть викликати серйозний дисбактеріоз.

Уникнути отруєння в жарку погоду можна, якщо зберігати продукти тільки в холодильнику, ретельно перевіряти терміни придатності і самі продукти, що належать до швидкопсувних, поменше вживати продуктів з консервантами. Перша допомога при отруєнні дитини - викликати блювоту і почати поїти. Також кожні 2 години потрібно приймати сорбент, наприклад, активоване вугілля.

Новини