м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як часто міняти підгузник новонародженому?

Догляд за новонародженим - це нелегка справа. Спокутувати, переповити, нагодувати, погуляти, пограти - здається, щоденний список справ молодої мами можна продовжувати до нескінченності. А адже до недавнього часу доводилося ще й регулярно прати пелюшки. Як чудово, що людство на чолі з американським хіміком Віктором Міллсом, винайшло підгузник. Ця спасенна річ, яка побачила світ в далекі 50-ті роки XX століття і удосконалювалася протягом десятиліть, полегшує життя молодих батьків. Однак у медалі є й зворотний бік. Багатьох мам турбує питання, як часто потрібно міняти підгузники  новонародженому?

 Міняємо підгузники вчасно - перший тиждень життя малюка! 
Період новонародженості триває перші 28 днів життя малюка. В ранньому неонатальному періоді (з 1 по 7 день життя малюка) діти перебувають з матерями в пологовому будинку. Саме на цей час припадає звільнення організму від первородного калу або меконію. Він являє собою в'язку субстанцію, специфічного кольору, яку дуже важко відіпрати. Саме тому в період новонародженості дуже важливо правильно використовувати підгузники. 

Отже, ваш малюк з'явився на світ! У першу добу після пологів організм новонародженого активно звільняється від усього того, що він встиг накопичити в утробі матері. У цей період важливо ретельно стежити за гігієною малюка. Перевіряйте підгузник дитини не рідше, ніж 1 раз на годину. Якщо малюк звільнився від меконію, акуратно зніміть підгузник,  помийте попу і статеві органи з милом, а потім одягніть новий підгузник. 

Вихід меконію припадає на 1-5 добу після пологів. Потім, з приходом грудного молока, у малюка починає налагоджуватися стілець. 

Це важливо! Правильний вибір підгузників для новонародженого! 
Підгузники для новонародженого мають маркування NB або Newborn. Вони призначені для малюків вагою від 2 до 5 кг. При виборі перших підгузників звертайте увагу на: вбирання, наявність регульованої гумки на паску моделі, манжети, що захищають малюка від можливих протікань. Багато виробників оснащують підгузники так званими смужками-індикаторами, що сповіщають батьків про наявність «сюрпризу» у штанцях малюка. Такі смужки особливо зручні на перших порах, коли дитина тільки народилася. Згодом досвідчені мами визначають наповненість підгузника «на око».

Різним малюкам підходять різні моделі підгузників. Якщо ви помітили, що у вашого малюка на шкірі з'явилося подразнення, а підгузник ви змінюєте регулярно, то вам слід спробувати модель іншої марки. На жаль, не всі діти однаково реагують на підгузки, і навіть розрекламована модель може викликати попрілості на ніжній шкірі малюка. 

Зміна підгузника на другій-четвертій тижні життя новонародженого! 
В перший місяць життя дитина мочиться до 20 разів на день. Педіатри рекомендують зміну підгузника  по мірі наповнюваності. Якщо ваш підгузник оснащений вищезазначеними смужками-індикаторами, вам залишається стежити за їх кольором. Якщо немає - намагайтеся регулярно перевіряти поверхню підгузника,  і, як тільки вона стає вологою, негайно замініть підгузник. У середньому вважається, що заміна підгузника повинна відбуватися не рідше, ніж 1 раз в 2-3 години. 

В перший місяць життя «дитяча несподіванка» з'являється практично після кожного годування. Це обумовлюється природним звільненням організму, харчуванням виключно грудним молоком матері. Після кожного спорожнення кишечника малюка необхідно ретельно очистити шкіру, а потім змінити підгузник. 

Це цікаво! Міняти підгузник під час нічного сну? 
Багатьох мам хвилює питання, чи потрібно міняти підгузник вночі. Однозначної відповіді на це питання немає. Якщо ваш малюк чудово себе почуває, і спокійно спить протягом всієї ночі, то краще не турбувати сон малюка. Запасіться на ніч надійним підгузником, щоб малюку було «сухо і комфортно». Однак якщо малюк покакав, то подгузник слід негайно замінити.

Навіщо потрібно часто міняти підгузник? 
Ніжна шкіра дитини, стикаючись з бактеріями калу і сечі, починає дратуватися, що загрожує появою попрілостей, висипу і хворобливих виразок. Щоб уникнути цих неприємностей, необхідно дотримувати особисту гігієну карапуза, регулярно підмивати малюка, користуватися кремом під підгузник, і головне - вчасно міняти підгузник!

Новини