м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як купати новонароджену дитину

Водне середовище звичне для новонароджених дітей, адже протягом тривалого періоду вагітності, дитина росте і розвивається, перебуваючи в навколоплідних водах материнської утроби. 

Користь від прийняття ванн для малюка незаперечна: підвищується імунітет, покращується апетит, нормалізується сон, тренуються м'язи, очищується шкіра, зміцнюється нервова система. 

Коли починати купати? 

Привчати малюка до купання потрібно після того, як заживе пупкова ранка, це відбувається приблизно на десятий день життя. До цього моменту можна обійтися обтиранням губкою, змоченою в теплій воді. 

Де купати? 

Краще всього використовувати маленьку ванночку - це зручно для мами і безпечно для дитини. Починаючи з 1-2 місяців, можна перейти в велику ванну, тут дитина зможе без вагань вільно рухати ніжками й ручками, перевертатися зі спини на живіт, пірнати, що сприяє розвитку вестибулярного апарату і викликає бурю позитивних емоцій. 

Як часто купати малюка? 

З метою очищення шкіри немовляти немає потреби в щоденному прийнятті ванни. Досить протирати шкіру малюка ватним тампоном, змоченим в теплій воді або відварі трав, а можливість похлюпатися у ванній давати раз на два-три дні. Але якщо мова йде про загартовування, то купати немовля потрібно кожен день, поступово знижуючи температуру води на градус. Такі процедури зміцнюють здоров'я і підвищують імунітет. 

Процедура купання 

Перш ніж перейти до водних процедур, добре розігрійте тіло малюка: зробіть гімнастику або масаж. Потім акуратно опустіть дитину у воду, підтримуючи однією рукою під потилицю. Якщо малюк почав активно рухати ручками і ніжками - значить, температура води йому підходить. Якщо він притих, лежить спокійно і розслаблено, то наступного разу воду слід приготувати на градус нижче. 

Намилювати дитини потрібно долонькою і тут же змивати, особливу увагу приділяйте складочками, саме там накопичується пил, бруд, залишки з пелюшок і одягу. 

Не лякайтеся, якщо в ніс або рот немовляті потрапить вода, це викличе кашель або чхання, що сприяє очищенню слизової носоглотки від пилу. 

Оптимальний час для купання 8-10 хвилин, по мірі підростання час буде збільшуватися, однорічному малюку можна дозволити вдосталь похлюпатися у ванній-близько півгодини. 

Після завершення процедури акуратно дістаньте дитину з ванночки, оберніть в пухнастий рушник і перенесіть на пеленальний столик. Добре промокніть тіло рушником, ватяними дисками протріть очі, ватними джгутиками очистіть носик і вушка від води. 

Які засоби використовувати для купання? 

Раніше всіх дітей до року купали в слабкому розчині марганцевокислого калію, зараз педіатри не вважають за потрібне використовувати даний препарат, оскільки він може завдати шкоди ніжній дитячій шкірі - привести до опіків. 

На перших порах краще не застосовувати мило, гелі та пінки. Щоб уникнути сухості і лущення шкіри, краще віддати перевагу звичайній чистій водичці. 

Якщо у малюка з'явилися попрілості або пітниця, то робіть ванну з додаванням лікарських трав: ромашки, череди, звіробою. У них часто можна купати новонароджену  дитину, завдяки протимікробним властивостям, такі ванни добре очищають і дезінфікують шкіру. 

Якщо вже вирішили використовувати миючі засоби з самих перших днів життя дитини, то потрудіться вивчити склад миючого засобу і відповідну інструкцію. До складу дитячої косметики не повинні входити консерванти, активні добавки і яскраві барвники.

Чи варто говорити про те, що краще, коли в процесі купання беруть участь обоє батьків, це значно полегшує саму процедуру, а також зближує всю сім'ю і дарує море позитивних емоцій.

Новини