м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як лікувати ангіну у маленької дитини

Можливо, ви не помічали, але саме ангіна є одним з найбільш поширених дитячих захворювань: зрілі та літні люди нею практично не хворіють, а ось підлітки і, особливо, діти - найчастіше. 
Зазвичай до досягнення п'ятирічного віку, більша частина хлопців встигає відчути на собі всі тяготи такого захворювання, а дітки з хронічним тонзилітом стикаються з ангіною щорічно, буває і по 5-6 разів у рік. 
Це пов'язано з тим, що дитячий організм ще не має настільки міцного імунітету, щоб самостійно протистояти такому серйозному захворюванню, яке не тільки лякає своїми симптомами, але і можливими ускладненнями. 

Навіть якщо ви переконані, що знаєте, як лікувати ангіну у дітей, то не зайвим буде звернутися до  фахівця, адже це захворювання тим і підступно, що має різні форми та види, які і потрібно лікувати по-різному. 
Якщо ви успішно впоралися із захворюванням один раз, то це зовсім не говорить про те, що такі ж методи допоможуть в інший раз, тому, будьте обережні і, якщо через три-чотири дні домашнього лікування покращення так і не з'явилися, то обов'язково зверніться до лікаря. 
 

Неправильне і несвоєчасне лікування може призвести до розвитку небезпечних хронічних захворювань, таких як запалення нирок, порушення серцевої діяльності та імунної системи, хронічний тонзиліт.

 

Що таке ангіна і як вона передається?

Деякі батьки міркують, а що такого страшного в ангіні? Ну, переохолодилася дитина, замерзли руки або ноги, ось і заболіло горло, поболить і перестане, досить і народних засобів для одужання. 
Але насправді не все так просто: біль в горлі, яка є основним симптомом захворювання, виникає не від переохолодження, а від небезпечних мікробів, які активізуються під дією ослабленої  імунної  системи  організму. Ангіна також може передаватися повітряно-крапельним шляхом, тобто, якщо здорова людина поспілкується з хворим, вип'є з його склянки або поїсть з однієї тарілки. 
Найчастіше інфекція вражає піднебінні мигдалини, однак цілком може перекидатися на інші прилеглі органи. Ангіна може класифікуватися за способом виникнення: первинна (проста форма із загальними ознаками і інтоксикацією організму) і вторинна (як наслідок гострих інфекційних захворювань, наприклад, дифтерії або скарлатини). Також, в залежності від інфекції, яка викликає захворювання, ангіна поділяється на такі види: 
·   бактеріальна, гнійна;
·   вірусна (аденовірусна, герпетична, ентеровірусна);
·   грибкова;
·   дифтерійна.

Найлегшою є первинна ангіна, її цілком реально вилікувати своїми силами, а ось дифтерійна і грибкова - одні з найнебезпечніших, які потребують госпіталізації та контролю спеціаліста. Всі ці види мають, як загальні симптоми, так і деякі відмінності. Отже, основні симптоми захворювання: 

·   біль у горлі, яка не дозволяє нормально ковтати, постійне першіння і бажання відкашлятися;
·   почервоніння в області глотки і на мигдалинах;
·   слабкість, головний біль , температура ;
·   гланди розпухають і збільшуються в розмірах.

При гнійній ангіні на мигдалинах можуть з'явитися просвіти у вигляді жовтуватих гнійників, температура може підвищитися до 41 градуса, виникає сильна інтоксикація, блювання. При грибковій ангіні також виникає наліт на мигдалинах, правда, білого кольору, з-за чого його іноді важко відрізнити від інших захворювань, наприклад, кандидозу або інфекційного мононуклеозу. 
У будь-якому разі, якщо ви бачите, що загальний стан дитини не поліпшується, а все більш серйозні симптоми тільки наростають, то, можливо, доведеться вдатися до стаціонарного лікування. 

А якщо дитині менше 3-х років?

Як вже не одноразово говорилося, ангіна - досить серйозне захворювання, тому діти на першому році життя і, бажано, навіть до 3-х років повинні лікуватися під наглядом фахівця в стаціонарі. 
В домашніх умовах можна впоратися, але тільки під суворим контролем лікаря, адже стандартне лікування в такому віці передбачає обов'язковий прийом антибіотиків. Одними народними засобами, які частенько практикують при ангіні, тут, швидше за все, не обійтися. 

Як вилікувати дитину в домашніх умовах?

Звичайно, принцип лікування буде різнитися залежно від ступеня та виду хвороби, але все-таки загальна схема існує. Колись давно, за часів наших бабусь існував особливий і, на їхню думку, дієвий метод: змащувати горло йодом, трохи пізніше активно застосовувався розчин Люголя. 
Відверто сказати, процедура не з приємних, та і, як з'ясувалося згодом, нічого корисного в собі не несе. З-за пекучого розчину пошкоджується захисний шар слизової оболонки, в результаті чого мікроби лише глибше проникають в мигдалини. 
Тому такі народні методи все-таки краще залишити і віддати перевагу сучасним спреям і аерозолям, наприклад, добре себе зарекомендував Інгаліпт, Гексоралом, Тантум, Мірамістин, Стопангін та інші. 
Без місцевої обробки процес лікування хворого горла може затягнутися надовго, тому, якщо ваша дитина не любить або не вміє полоскати горло, то її необхідно обов'язково навчити цьому. Найпростішим і популярним є розчин питної соди (на склянку води йде близько 1 чайної ложки соди). 

Полоскати горло потрібно кожні 2-3 години, при зниженні больових відчуттів кількість підходів можна скоротити до 4-5 в день. Ще один, не дуже приємний, але дуже дієвий розчин для полоскання: чайна ложка морської солі на склянку кип'яченої води, схема полоскання такаж сама, як і питною содою. 
Також для цих цілей підходить розчин марганцівки (кілька кристалів на півсклянки води), розчин календули або шавлії настойка, там можна діяти строго по інструкції, яка вказана на упаковці. 
Деякі воліють лікуватися медом: змащувати ним хворе горло. Мед - це, звичайно, корисні ліки, але він може викликати подразнення, тому приймати його краще через кілька днів після загострення, і, бажано, у складі теплого молока або чаю. Але одного місцевого лікування може виявитися недостатньо. 
Так як першопричиною ангіни є ослаблення імунітету, то для його зміцнення необхідно обов'язково пропити вітамінні комплекси. Якщо в процесі хвороби у дитини температура піднялася вище 38 градусів, то її потрібно збивати: дітям зазвичай в таких випадках прописують Панадол, Нурофен або Еффералган, дітям до року рекомендуються жарознижуючі свічки. 
 

Щоб лікування рухалося, як можна швидше, не забувайте, що дитина має постійно і багато пити, для цього підійде чай з малиною або лимоном, відвар шипшини, навіть звичайна мінеральна вода без газу.


При більш серйозних формах ангіни лікар може призначити прийом антибіотиків, але пам'ятайте, що курс прийому таких препаратів зазвичай розрахований не більше ніж на 5-7 днів. А ось передчасно відмовлятися від прийому антибіотиків не варто, навіть, якщо дитині стало краще, інакше ви ризикуєте спровокувати рецидив.

Новини