м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як навчити дитину говорити

Багато батьків задають питання: як навчити дитину говорити? Якщо дитина розвивається за віком і без відхилень,говорити вона навчиться сама і не потрібно спеціально це робити. Дитина чує, як говорять  дорослі, і вчиться сама. Зазвичай діти починають говорити окремі слова у віці півтора років, більш активна мова формується, як правило,  до двох років. Буває, що цей період зміщується на більш ранній вік, або, навпаки, більш пізній. Тому, якщо дитина не заговорла до двох років, не варто сильно лякатися. Не існує індивідуальних норм розвитку мовлення з прив'язкою до певного віку.

Першим словом дитини зазвичай є слово «мама». І це не дивно, так як мама є найпершою і найближчою для дитини людиною, з якою малюк практично не розлучається.

Навіть якщо в період півтора-двох років дитина нічого не говорить, вона при цьому все розуміє. Звичайно такі діти починають говорити раптово і відразу цілими реченнями, при цьому випереджаючи в розвитку  мовлення своїх однолітків, які почали говорити набагато раніше.Такий розвиток мови також не вважається відхиленням. Діти оволодівають мовленням в спілкуванні, і якщо його достатньо, то вчити дитину говорити не варто.

Однак, якщо дитина мовчить у віці трьох-чотирьох років, це може означати наявність проблем. Найчастішою причиною мовчання дитини є недостатність спілкування з батьками. Відставання мовного розвитку напряму пов'язано із зайнятістю і втомою тата і мами, адже якщо вдома з дитиною не розмовляють, це тільки уповільнює її розвиток. Часто батьки виправдовують свою відсутність і небажання спілкуватися з дитиною наявністю телебачення. Однак, це помилкова думка. Телевізор не стимулює мови й не справляє належного впливу на дитину. Для правильного розвитку мови велику роль відіграють два фактори: присутність мови в оточенні дитини та індивідуальна спрямованість мовлення.

Буває і зовсім протилежна ситуація, пов'язана з підвищеною увагою дорослих до дітей, коли батьки розуміють дитину з півслова, випереджаючи своїми діями її мову. Або намагаються спілкуватися з дитиною на «дитячій» мові, перекручуючи слова. Щоб дитина говорила правильно, важливо показувати їй приклад, правильно і чітко вимовляти кожне слово.

Підвищена активність і збудливість дитини також викликає відхилення в розвитку мови. Дитина постійно відволікається, не може сконцентрувати свою увагу, не слухає дорослих. Все це призводить до затримки не тільки мовного розвитку, а й психічного розвитку в цілому.

У будь-якому випадку, уважно спостерігайте за розвитком мови своєї дитини, частіше розмовляйте з нею. Якщо вам здається, що у малюка неправильний мовний розвиток, проконсультуйтеся з фахівцем.

Ось кілька порад, які допоможуть навчити дитину говорити і будуть сприяти правильному розвитку мовлення:

- Якомога більше спілкуйтеся з дитиною, читайте йому книжки, показуйте і називайте різні предмети. При цьому самі стежте за правильністю і чіткістю своєї мови, адже дитина бере з вас приклад.

- Розвивайте моторику дитини. Необов'язково для цього грати дорогими іграшками, можна використовувати будь-які дрібні підручні предмети, головне, щоб вони володіли різними властивостями. Баночки, пляшечки, шишки, фантики, гудзики - допоможуть урізноманітнити гру з дитиною.

- Після року намагайтеся не застосовувати мову жестів. Всі свої дії описуйте словами і не бійтеся, що дитина вас не зрозуміє. Поступово дитина навчиться розуміти ваші слова і без жестів.

- Не обмежуйте дитину у спілкуванні зі старшими дітьми, що вміють говорити.Маленькі діти орієнтуються на інших і легко їм наслідують, спілкування дуже сильно стимулює розвиток мови.

Новини