м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як навчитися плавати дорослій людині?  

    Навчитися плавати може кожен, але чим більше вік, тим цей процес стає складніше. Дитині простіше триматися на воді, так як вона не відчуває страху. Дорослій людині доводиться психологічно налаштовуватися і чітко йти до поставленої мети. Як і в будь-якій справі, у плаванні важливі ази - це допоможе вивчити всі важливі аспекти. Для навчання підійде неглибока водойма або басейн. Головне, щоб можна було вільно дістати ногами до дна.

 

  Етапи навчання 


Дихання. Основна запорука успіху плавця - правильне дихання. Вдихати і видихати потрібно ротом. Чим глибше вдих, тим краще тіло тримається на воді. Але заповнювати легені повітрям до межі не варто. Це створюватиме дискомфорт, і заважати плисти. Для початківців- плавців є хороша вправа, яке називається «Бульбашки»: станьте на мілині, зробіть глибокий вдих, потім опустіться з головою під воду і видихніть все повітря. Дію повторюйте протягом двох хвилин без перерв, повністю зосередившись на диханні; 




Вчимося триматися на воді. Для тих, хто хоче швидко навчитися плавати, підійде вправа «Зірочка». Треба вдихнути якомога більше повітря, опустити обличчя у воду і, утворюючи форму зірочки, розсунути ноги і руки. Основне завдання - як можна довше протриматися на поверхні води. Не треба піднімати голову над водою, бо таз і ноги відразу почнуть опускатися під воду. Ця вправа не тільки тренує легені, але допомагає впоратися зі страхом. Виконуючи її, людина розуміє, що тіло може триматися на воді навіть у спокійному стані. Повні легені замінюють рятувальну подушку; 




Вчимося працювати ногами. Правильна робота ногами допомагає на 30% збільшити швидкість плавання. Основні правила: носочки треба тримати витягнутими, як у балерини, а удари повинні бути влучними. Чим правильніше і швидше працюють ноги, тим швидше швидкість при плаванні. Для тренування ніг потрібно спертися об бортик басейну або пірс і вчитися робити швидкі  рухи. Багато басейнів  видають для цих цілей спеціальні «дощечки». 


Правила плавання 


Існує кілька правил, які слід знати плавцям-початківцям: 
 

 Гребок - це основний рух в будь-якому стилі плавання. Роблячи гребок, стежте, щоб рука була зігнута в лікті на 90 градусів, плечі - на 45. Пальці слід тримати стиснутими разом і постійно контролювати цей момент. 




Пронос - цей рух плавці роблять над водою, коли проносять руку вперед після гребка, готуючи до наступного гребка. Техніка виконання схожа з гребком. Потрібно запам'ятати, що коли одна рука робить гребок, інша здійснює пронос. 




Дихання під час плавання - вважається, що вдихати потрібно під час гребка, повертаючи голову в сторону руки, яка виконує пронос. Новачкам радить тримати голову над водою постійно, поки не з'явиться впевненість у своїх силах. 


Освоюємо простий стиль плавання 
Самим простим стилем вважається плавання «по-собачому». Руки тримають перед собою в зігнутому положенні, відстань між ними не повинна перевищувати ширину плечей. Потрібно як би руками загрібати воду під себе. Рухи повинні бути не частими, а спокійними і ритмічними. Тримайте голову над водою. Після того, як відчуєте впевненість у діях, починайте контролювати диханням. 

Дихати потрібно носом, щоб було простіше тримати голову над водою, можна злегка роздути щоки. Коли зрозумієте, що у вас непогано виходить плисти «по-собачому», пробуйте плавати, трохи опустивши підборіддя - це зніме напругу з шиї. Багатьом вдається освоїти цей стиль всього лише за один день.

 Складні стилі плавання 

Складними стилями прийнято вважати кроль і плавання на спині. Хоча насправді плавати на спині набагато простіше у фізичному плані і цей спосіб зазвичай використовується для відпочинку між іншими стилями. Головне завдання - подолати страх. Потрібно лягти на воду спиною, руки трохи відкинути від тіла і розслабити м'язи. Щоб у такому положенні плисти, досить робити легкі рухи ногами вгору-вниз. Освоювати цей стиль краще з помічником. 

Кроль чудово підходить для швидкого пересування у воді. Для цього необхідно по черзі замахуватися руками над водою, загрібаючи її. Виходить, що кожною рукою робиться круговий рух, при цьому тіло слід розгортати в сторону руки, робить замах. В цей час інше плече і рука опускаються під воду. 

Для того щоб швидко навчитися плавати, потрібно тренуватися щодня не менше години. І менше ніж за місяць ви станете впевненим, спритним і швидким плавцем.

Новини