м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як не можна виховувати свою дитину

Як виховувати дитину , напевно, знає кожен з нас. Як виховувати її краще всього, про це інформовано теж чимала кількість. Але хто вам сказав, що ми або вони мають рацію? Наскільки гуманні наші методи виховання? 
Пам'ятайте, що всі діти різні, тому не існує якогось універсального виховання . До кожної дитини треба шукати свій підхід. З кожною дитиною у вас будуть зовсім різні відносини. Але є такі випадки, коли дорогим батькам варто бути обережними в своїх вчинках і висловлюваннях по відношенню до дітей. 
Наприклад, щоб розвинути у дитини самодисципліну, необхідно самому не бути расхлябаним. Пам'ятайте, що дитина мало буде слухати те, що ви йому говорите. Набагато більше вона буде звертати увагу на ваші вчинки, наскільки вони розходяться зі словами. 
У дитини з самого народження сформований позитивний образ про себе. А своїми нескінченними докорами і звинуваченнями ви всіляко руйнуєте його. В результаті отримаєте сором'язливу і закомплексовану дитину , якій буде дуже важко радіти життю і зайняти під сонцем своє містечко. Але навіть якщо ви вдаєтеся до крайніх заходів досить рідко, це не звільняє вас від відповідальності. Добре по відношенню до дитини потрібно вести себе завжди! Навіть якщо ви втомилися або перебуваєте в засмучених почуттях, все одно тримайте себе в руках. Не принижуйте і не ображайте дитини не порівнюйте її з іншими в разі невдачі. Не погрожуйте, не кричіть і не давіть на жалість. Викорінюйте в дитині страх і невпевненість. Не вимагайте обіцянок. Щоб дитина себе цінувала, перестаньте її надмірно опікати. Інакше вона виросте ледачою і недотепою. Не вимагайте негайного покори. Навчіться активно слухати малюка і йти на компроміс. Краще заздалегідь попередьте дитину, що незабаром вам знадобиться його допомога. Зазвичай це робиться за 10 хв., щоб у малюка була можливість спокійно завершити свої поточні справи. Не потурайте дитині, не йдіть у нього на повідку, адже ви його готуєте до дорослого життя. Будьте послідовні у своїх словах і діях. Не обіцяйте того, чого не можете. Безладність в дозволах та заборонах ну ніяк не сприяє формуванню психічно врівноваженою особистості. 
Не вимагайте того, що не відповідає віку дитини. Навіть якщо в книгах все чітко зазначено, далеко не факт, що ваша дитина готова до певних дій, що відповідають її вікові. Навчіться відчувати свого улюбленця. В складній життєвій ситуації досить-таки безглуздо драматизувати її і читати мораль в акторській манері. Не говоріть свої промови даремно. Нехай потрібних слів буде небагато, зате їх дитина не завжди зуміє пропустити повз вуха. Перестаньте нарікати і насміхатися над дитиною. Не позбавляйте своє чадо права залишатися дитиною. Знайте, що ігри дуже добре розвивають дітей. Тому всьому свій час, дитина повинна дозріти, а не бігти попереду всієї планети. Уникайте зразкової поведінки у свого малюка. Це вірна ознака того, що вона нещасна, як би не живе, а монотонно виконує покладені на неї інструкції, без права на помилку. Допоможіть дитині стати самим собою, не вішайте на нього емоційні проблеми. Любіть свою дитину пам'ятаєте, вона вам нічого не винна!

Новини