м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як очистити судини

Як би правильно ми не намагалися харчуватися і який би здоровий і активний спосіб життя вели, з часом наші судини все ж втрачають колишню еластичність. Вченими всього світу був доведений цей сумний факт і запобігти цьому  неможливо. А адже саме від нормальної роботи судин залежить те, наскільки наш організм буде довго залишатися молодим і здоровим.

 

 

 

Холестерин в судинах

Еластичність і прохідність судин забезпечує функціонування захисного бар'єру нашого організму, перешкоджає виникненню захворювань серцево-судинної системи. При неправильному харчуванні або вживанні великої кількості жирної  їжі на стінках судин з'являються холестеринові бляшки. В результаті просвіт значно зменшується і кров не може нормально циркулювати. Через це в людини може:

 

- погіршитися пам'ять;

 

- підвищитися артеріальний тиск;

 

- виникнути ризик виникнення ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.

 

Очищаючи судини від холестерину, ми допомагаємо організму поповнити запаси енергії. Здорові судини краще функціонують за рахунок високої пропускної здатності, і наші органи можуть отримувати правильне і повне харчування. Це особливо важливо для великих магістральних судин. Саме вони є «дорогою» постачання головного мозку і серця кров'ю.

 

Очищення судин

Багато фахівців рекомендують починати чищення судин за допомогою спеціальних дієт, які головним чином засновані на низькокалорійній легкозасвоюваній їжі. Також дотримання такої дієти припускає відмову від тваринних жирів і простих вуглеводів. Харчуватися потрібно маленькими порціями, а загальний добовий об'єм їжі необхідно розділити на 6-7 прийомів.

 

В обов'язковому порядку кожен день людям, які дотримуються противохолестериновой дієти, варто їсти свіжі овочеві салати, заправлені виключно нерафінованою олією, а також готувати пшеничну кашу на воді. Міститься в рослинній їжі- пектин, який  не дає можливості холестерину затримуватися, а клітковина сприяє виведенню непотрібних надлишків, що утворилися в результаті неправильного харчування, і нормалізує роботу кишечника. Також розпаду холестеринових бляшок сприяє лецитин, що містять горіхи, пшеничні висівки.

 

Особливо добре зарекомендувала себе в боротьбі з холестерином настоянка, приготована з лимона і часнику. Вона не тільки знижує його рівень в крові, але і захищає від утворення закупорок і тромбів. Готують її з 5 великих лимонів і 3 головок часнику. Очищені інгредієнти подрібнюють на блендері, поміщають в 3-літрову банку і заливають доверху водою. Через три дні це диво-засіб буде готово.

 

Ефективною дією в цій справі має і настій з насіння кропу. Він стабілізує циркуляцію крові, виводить шлаки і розсмоктує холестеринові бляшки. Для приготування настою потрібно склянку висушених насіння кропу залити 2 л окропу і залишити на 24 години.

 

Хорошим засобом для зниження холестерину є суниця. З листя готують настій: 20 р сировини варять у 200 мл очищеної води 5-10 хвилин, настоюють 2 ч.

 

У випадку, коли процес закупорювання судин триває навіть під час дотримання дієти або прийому препаратів народної медицини, може знадобитися медикаментозне лікування. Щоб не допустити таких наслідків, потрібно дотримуватися кількох простих правил, які допомагають значно знизити холестерин і перешкоджають його утворення.

 

Способи зниження рівня холестерину

Насамперед, потрібно в свій раціон включити якомога більше продуктів, що містять клітковину. Це:

- овес;

- квасоля;

- коричневий рис;

- горох;

- гречка;

- висівки;

- цільнозерновий хліб;

- пшениця.

 

Для лікування та попередження появи бляшок потрібно користуватися при приготуванні страв оливковою олією, оскільки воно є джерелом корисних ненасичених жирних кислот.

 

Бажано повністю виключити вживання страв, приготованих на маргарині, замінивши його вершковим маслом. Також необхідно знизити до мінімуму в раціоні вміст ковбас, консервів, жирних молочних продуктів. Варто обмежити вживання солоної їжі: в день норма-не більше 10 грам.

 

Не допустять появі холестеринових бляшок в судинах свіжі овочеві соки, фрукти, овочі і страви, які приготовані шляхом запікання, варіння або гасіння. Вони повинні бути у вашому раціоні щодня.

 

Щоб ваші судини не страждали від холестерину, частіше займайтеся спортом - йогою, пілатесом, бігом і іншими. Дуже важливо мати нормальну вагу, а якщо є схильність до повноти, то раз в 7-10 днів влаштовувати розвантаження - вживати цілий день виключно кисломолочні продукти невисокої жирності (кефір, йогурт).

 

Новини