м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Перемогти депресію самостійно допоможуть 10 нескладних, але дієвих порад.

·  Займіться улюбленою справою

Знайдіть те, що вам цікаво, нехай це буде хобі, що не має відношення до роботи. Захоплення та інтереси приносять відчуття гармонії та почуття задоволеності, відволікають від побутових питань, негативних переживань, які часто є причинами депресії. Особливо допомагають спорт, ігри в команді, подорожі, ручна робота (садівництво, рукоділля, наприклад).

·  Мислити позитивно

Песимізм, схильність до самобичування, невпевненість, постійні страхи, смуток і негативні думки – одна з поширених причин депресії. Навчіться зберігати мужність і не сумувати при зіткненні з невдачами, розчаруваннями, тривогами, заворушеннями і т.д. Любіть життя, незважаючи на страждання і біль, практикуйте методи розслаблення.

·  Вирішіть проблеми в особистому житті

Труднощі у стосунках з близькими, друзями та коханими людьми не сприяють гарному настрою. Не нехтуйте допомогою фахівця, сімейного консультанта і друзів, щоб зняти стрес. Можливо, на вас тисне невизначеність, неможливість вибрати правильну відповідь. Будьте відкриті для всіх варіантів, адже навіть найскладніша задача має рішення.

·  Намагайтеся бути привітними

У спілкуванні з навколишніми прагніть бути позитивними, більш дружелюбними і уважнішими. Проявляйте щирий інтерес до зовнішнього світу і до того, що хвилює ваших друзів і рідних. Це допоможе вам побудувати нові позитивні відносини. Спробуйте зайнятися тим, що цікаво вам і вашим близьким.

·  Перестаньте відчувати на собі почуття жалості

Звичайно, це природно – довіряти свої переживання і проблеми друзям. Але коли вони починають вам співчувати і шкодувати вас, то це ще більше заохочує депресивний стан. У результаті ми залежимо від думки оточуючих, чекаємо їх підтримки будь-якою ціною. Нерідко виникають шкідливі звички, які лише на час рятують від цього стану.

·  Змиріться з реальністю

Багато людей, схильні до депресії, мають ілюзії щодо деяких речей. Наприклад, вони вважають життя неможливим без певної людини або матеріальних речей і т.п. Деякі речі в житті неможливо змінити, найбільш оптимальний вихід – поставити більш реалістичні цілі.

·  Змініть спосіб життя

Позбавтеся від негативних звичок, постійного прагнення звинуватити в тому, що трапилося інших, а не себе. Спробуйте думати і діяти інакше, ніж раніше. Також в цьому дуже допомагає самоіронія і гумор.

·  Займіться спортом

Цілком достатньо півгодинних занять спортом, і ви приведете в порядок не тільки тіло, але і психічний стан людини. Крім того спорт, особливо йога для початківців, являє собою відмінну можливість виробити самодисципліну, стійкість і силу духу.

·  Харчуйтеся здоровою їжею

Неможливо вирішити проблеми за допомогою переїдання, недоїдання, голодування або запою. Їжте все, тільки в розумних кількостях і тоді, коли голодні. Оптимальний режим харчування – три рази в день без будь-яких перекусів, особливо нічних. У період авітамінозу включити в свій раціон вітаміни, овочі і фрукти.

·  Забудьте слово «депресія»

Депресія і будь-які похідні цього слова виливають величезний негатив, тому їх варто виключить з свого лексикону. А періоди песимізму і поганого настрою називайте просто поганими днями, в жодному разі не «депресією». Ось побачите – перемогти депресію стане набагато простіше.

Новини