м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як покращити кровообіг головного мозку

Головний мозок координує більшість функцій нашого організму. Погіршення пам'яті, порушення уваги, підвищена стомлюваність, зниження лібідо, порушення сну, - всі ці проблеми можуть виникати при погіршенні кровообігу головного мозку. Кровообіг головного мозку залежить від багатьох факторів: від стану кровоносних судин головного мозку і хребта, від рівня артеріального тиску, від швидкості кровотоку та наявності супутніх захворювань життєво важливих органів - серця та легенів.
Діяльність головного мозку - це функціонування центральної і периферичної нервових систем, які забезпечують всю свідому діяльність людського організму. Для того щоб головний мозок функціонував, необхідно адекватне кровопостачання. Існують різні способи того, як можна покращити кровообіг головного мозку:

Додайте в свій раціон наступні продукти:
Рослинні олії (оливкова, лляна, гарбузова тощо). Для повноцінної роботи мозку необхідні поліненасичені жирні кислоти, які містяться в рослинних оліях. Вони служать поживною основою для підтримки функціонування нейронів (клітин мозку) на потрібному рівні і, крім того, вживання цих речовин є профілактикою атеросклеротичного ураження судин мозку;
Океанічні і морські види риб (сьомга, форель, тунець, дорадо, сібас та ін). У цих видах риб присутні жирні кислоти, які потрібні для мембран клітин головного мозку і захисту від атеросклерозу судин мозку;
Ягоди (чорниця, брусниця, журавлина, червона смородина та ін).
Гіркий шоколад з вмістом какао вище 60%. У шоколаді міститься підвищена кількість триптофану - амінокислоти, з якої утворюється в головному мозку серотонін, гормон, що запобігає розвиток депресій та мігренозні болі;
горіхи і насіння соняшника, гарбуза, льону. Ці продукти багаті вітаміном е, який позитивно впливає на пам'ять і швидкість процесів мислення. Крім цього, в них міститься великий запас жирних кислот;
Кава. Кава активізує розумові процеси, бореться з втомою і покращує пам'ять. В сучасних медичних дослідженнях було показано, що кава може зменшити ризик розвитку хвороби Паркінсона і хвороба Альцгеймера;
Зелений чай. Вживання зеленого чаю допомагає нормалізувати артеріальний тиск.
морепродукти (креветки, устриці, мідії). Ці продукти багаті мікроелементами (магній, цинк), здатними покращувати пам'ять і увагу.
Уникайте гіподинамії. Фізичні вправи допомагають активізувати кровопостачання всього організму, включаючи головний мозок.
Використовуйте теплові процедури: баня, сауна, турецька парна. Прогрівання тіла сприяє активізації кровопостачання всього організму.
Спробуйте рецепти народної медицини: настоянки на конюшині, прополіс, та інші суміші рослин, позитивно впливають на стан судин головного мозку.
Уникайте факторів ризику атеросклерозу. Зайва вага, високий рівень холестерину можуть сприяти виникненню атеросклеротичного ураження судин мозку, що призведе до погіршення кровопостачання кори головного мозку.
Відвідуйте лікаря так часто, як це потрібно. Багато захворювань можуть спричиняти погіршення мозкового кровообігу, наприклад, артеріальна гіпертензія, хронічна обструктивна хвороба легень, бронхіальна астма, анемія. Якщо у вас є яка-небудь з цих захворювань, то ви повинні відвідати  лікаря, який підбере вам необхідне лікування.
Збалансоване харчування і фізична активність - ці два чинники допоможуть покращити кровообіг головного мозку і підтримувати на потрібному для організму рівні. Після 40 років доцільно проходити раз на рік медогляд, а, якщо є якісь хронічні захворювання, то так часто, як вам порекомендує лікар.

Новини