м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як повинна спати дитина? У новоспечених мам виникають питання, що стосуються сну новонародженого: як, де, скільки він повинен спати, в якій позі, який повинен бути при цьому температурний режим. І це добре, адже жінка повинна заздалегідь продумати ці нюанси, щоб дитині було комфортно і добре і щоб сама мама могла виспатися. До того ж у сім'ї є ще й тато і, можливо, старші діти, новонароджений не повинен заважати і їх відпочинку.

Як повинна спати дитина?
Спробуємо відповісти на всі питання і розвіяти сумніви молодих мам.

Скільки спати? Тривалість сну у немовлят варіюється від 14 до 20 годин в добу. І залежить тільки від бажання малюка спати в даний момент. Усміхнені бабусі, кольорові іграшки перед носом або навіть шум не можуть перешкодити йому заснути. 
Тому треба використовувати цю ситуацію. Менше заколисувати і носити на руках для того, щоб дитина заснула. Адже вона і самостійно засне, коли їй захочеться спати. 
Ходити навшпиньки біля сплячого немовляти теж не варто. Не забувайте, що 9 місяців малюк жив усередині мами в постійному оточенні звуків, причому досить гучних: бурчання в животі, серцебиття. Тому новонародженим не заважають спати ні вуличний шум, ні бігаючі діти поруч, ні розмовляючі дорослі.

 Де спати? У деяких мам виникає проблема - укласти дитину в його ліжечко, так як чадо хоче спати тільки біля мами. В даному випадку вона вирішується при спільному обговоренні з усією родиною. Зрозуміло, якщо кричить немовля і постійно носить його на руках мама, то про повноцінний сон можна забути. 

Тому, якщо ліжко велике і тато згоден посунутися, то можна практикувати і спільний з дитиною сон. Малюк 9 місяців слухав, як б'ється мамине серце, не дивно, що він і зараз добре засинає біля маминих грудей: біля неї тепло і звично. При спільному сні з дитиною подбайте про те, щоб ваш матрац був досить жорсткий, а малюка не оточувала купа ковдр. До того ж дитина не повинна звалитися з краю ліжка. Якщо для цього ви кладете новонародженого спати між собою і чоловіком, то подбайте про те, щоб і тато не міг випадково його вночі зачепити. Не дозволяйте старшим дітям спати разом з дитиною. Не кладіть новонародженого спати поряд з собою, якщо ви або чоловік занадто втомилися, прийняли сильні ліки або вживали алкогольні напої. 

Проте краще всього, звичайно, щоб дитина з самого народження спала на окремому ліжку, спеціально для нього призначеному. При цьому матрац повинен бути досить жорстким, ортопедичним, а подушки взагалі не повинно бути. Правда, деякі мами замість подушки кладуть чисту наволочку або складену пелюшку, від такої «подушки» шкоди не буде. Ковдра у новонародженого не повинна бути занадто спекотною, захистіть дитину від перегріву. 

Якщо малюк заснув на руках, то покладіть його в ліжечко. Так, на руках у мами тепло, але така поза для сну не є ортопедичною, а зайві проблеми з хребтом вам ні до чого. 


Температурний режим. Для немовлят під час сну найкраща температура повітря 16-20 градусів, причому, чим нижче, тим краще. Тоді у дитини і сон глибокий, і ризик перегріву знижується. Вологість повітря повинна бути 50-60 %. Обов'язково провітрюйте приміщення перед сном. Якщо погода дозволяє, то спіть з відкритою кватиркою. Не ставте ліжко біля батареї. По можливості, приберіть із спальні все «пилозбірники»: килими, м'які іграшки, ворсисті ліжники, книги. 

Запам'ятайте: повітря в приміщенні має бути прохолодним і вологим. В таких умовах і добре спиться, і не потурбують скоринки в носі у немовляти або утруднене дихання й сопіння носом у сні. 


Поза для сну. Для новонароджених оптимальна поза - на боці. Причому через кожні дві години потрібно повертати дитину на інший бік. Якщо дитина заснула на спині, то нічого страшного, головне, щоб голова його була повернена убік. Таке положення голови не дасть дитині задихнутися при випадковій відрижці. 

Але якщо дитина їла давно і ви вже встигли потримати його «стовпчиком» і випустити все проковтнуте повітря, то можна покласти його спати на спині з рівно лежачою головою. Це дозволить кісткам черепа правильно формуватися, уникнути надмірного подовження голови, і придбати красиву круглу форму. 

Багато дітей люблять спати на животі. Дитину можна залишати в такій позі спати, але краще, якщо це буде не вночі, а вдень, щоб ви могли контролювати її сон. У такому положенні добре підтягуються м'язи живота, проте спати в такій позі можна залишати вже після того, як заживе пупкова ранка. 

Є діти, які пішли ще далі і люблять спати не просто на животі, а «на колінах», підігнувши ніжки під себе, попою догори. В принципі, в такій позі теж немає нічого дивного, якщо малюкові зручно так, то нехай спить. Однак теж краще, якщо це буде відбуватися в денні години. 


Через майже цілодобовий сон у дитини може збитися поняття дні і ночі. Тому, щоб сім'я могла висипатися, потрібно привчити дитину до того, що вдень шумно і світло, і змушувати його засипати саме в таких умовах. Тоді вночі, коли темно і тихо, малюк сам відчує, що вже ніч, і буде міцніше спати і рідше прокидатися, щоб поїсти.

Новини