м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як поводити себе в церкві?Людина влаштована так, що про Бога згадує найчастіше у важкі хвилини свого життя, коли допомоги чекати більше ні від кого. Тоді Бог стає останньою надією. Гаряча і щира молитва, звернена до Всевишнього, часто позбавляє людину від проблем, і вона дуже швидко забуває про Бога. До наступної неприємності або трагедії у своєму житті.
Але серед сучасних людей чимало таких, які і раді б звернутися за допомогою до Творця, але не знають, як це зробити правильно, не вміють молитися, зовсім незнайомі з правилами поведінки в храмі.
Як поводити себе в церкві? 
Збираючись до храму, потрібно пам'ятати про те, що найголовнішим є чистота нашої душі, щирість і доброта наших помислів, звернених до Творця.
Перед входом в храм потрібно зупинитися і тричі перехреститися. Для тих, хто зібрався переступити поріг церкви в перший раз, це просте дійство нерідко представляє більшу проблему. Не поспішайте заходити в храм, якщо ваша рука відмовляється коритись і ніяк не хоче хреститися. Ви духовно не готові до спілкування з Богом. Ви йдете до храму просити Бога про щось серйозне і важливе, і не можете виконати такої крихти! Ваш дух занадто слабкий, щоб надати потрібну силу вашого звернення до Господа і бути почутим.
Якщо ж вам вдалося щиро, розмашисто перехреститися і вклонитися, можете сміливо входити в храм – перший іспит  ви витримали на відмінно. Перед початком служби можна подати записки за здоров'я своїх родичів і окремо - про упокій померлих. У них зазвичай згадуються хрещені  люди.
Увійшовши в приміщення храму, ще тричі осеніть себе хрестом. Якщо в цей час іде служба, не заважайте віруючим, займіть місце, звідки вам буде добре чути читання молитов і спів хору. Не займайте головного проходу, що веде від входу до Царських Воріт. Під час служби не слід звертатися з власними проханнями до Господа, треба тільки слухати молитви, хор і намагатися повністю перейнятися енергетикою, що відбувається. Постарайтеся стати і відчути себе учасником, а не глядачем служби.
Тільки по закінченні служби приходить час для особистого спілкування з Богом. Якщо ви прийшли в храм молитися про здоров'я, про успіхи дітей у навчанні, про допомогу синам, які служать в армії; про допомогу у створенні сім'ї або зачаття дітей, заздалегідь дізнайтеся, до кого з святих краще молитися. З'ясувати це можна і службовців церкви.
Знайшовши потрібну ікону,підійдіть і щиро з вірою попросіть у святого,те що вам необхідне . Не біда, якщо вас в цей момент будуть душити сльози, поплачте, дайте собі можливість очиститися - ви відчуєте велике полегшення. Вам стане набагато простіше викласти своє прохання та зробити його більш переконливим. Звертаючись з особистою молитвою до Всевишнього або святого потрібно повністю зосередитися на тому, про що ви хочете просити. Хоча б на хвилину відмовтеся від усього земного. Щира гаряча молитва здатна зв'язати людину з вищим джерелом, про що дуже добре знають люди, яких Бог чує.
Далеко не кожна людина отримує відповідь на своє звернення до Творця. Холодне, брехливе і лицемірне серце ніколи не удостоїться Божої благодаті, поки буде просити благ для себе, і в той же час ображати, принижувати і обманювати людей. Така людина може отримати жадані блага, але не з Божественного джерела, а зовсім іншого, в який краще не ступати, бо він засмоктує, як болото, і веде у прірву.
На жаль, далеко не всі люди, навіть з числа тих, хто постійно буває в храмі, вміють правильно поводитися в церкві. Є деякі правила, яких бажано дотримуватися. Так, не треба  без діла ходити по храму, особливо під час служби. Якщо це новий для вас храм, і ви хочете уважно розглянути всі ікони, неквапливо переходьте від однієї ікони до іншої, тієї, що розташована по сусідству, нічого не пропускаючи. Не варто робити зауважень, якщо хтось веде себе неналежно. У храмі потрібно думати тільки про власні гріхи і недоліки, але ніяк не судити інших. Якщо ви прийшли в храм з дитиною, розмовляйте з нею  дуже тихо. Якщо дитина заплакала,  потрібно заспокоїти  дитину. На дитячий плач під час хрещення, зрозуміло, це не поширюється.
На виході з храму потрібно тричі перехреститися. Так  потрібно зробити, вийшовши за межі храму і повернувшись до нього обличчям.
Якщо ваше звернення до Бога було почуто, не забудьте прийти до церкви, щоб принести подячну молитву.
Якщо ви важко хворі, ослаблені тривалою депресією або стресом, потрібно пам'ятати про те, що ваша енергетика порушена, а тому особливо вразлива. В такому стані далеко не завжди участь у спільній службі йде людям на користь. До моменту одужання краще ходити в церкву до служби і йти до її початку, поки в храмі небагатолюдно. І будьте, впевнені, якщо ви просити з вірою, то завжди отримаєте, те, що просите!

Новини