м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як поводитися під час пологів

Кожна жінка, будучи вагітною, замислюється про те, як буде відбуватися процес появи малюка на світ. Як же правильно поводитися під час пологів, щоб вони були більш безпечні та легкі? Пологи - це глибоко психологічний та духовний процес. Необхідно налаштуватися на те, що в першу чергу важко вашому малюкові, і ви повинні йому допомогти в якнайшвидшій появі на світ. 
Спочатку, щоб дізнатися, як вести себе під час пологів, необхідно проконсультуватися з вашим лікарем, але також існує і безліч літератури на цю тему. Але головне пам'ятайте - саме від вашого настрою залежить процес пологів. 

Як же дізнатися, що наближаються пологи?


Перша фаза

Це можна визначити за такими ознаками: стає важче дихати, частішає сечовипускання, посилюється тиск на пряму кишку. Через деякий час можуть початися перейми - скорочення м'язової мускулатури матки. Якщо вони починають частішати і інтервал між переймами складає менше 10 хв, то пора вирушати в пологовий будинок . 
Багато хто задається питанням - як вести себе перед пологами? Можна поїсти або попити чаю? Чи варто себе чимось відволікати або навпаки сконцентруватися на своїх відчуттях? В більшості випадків лікарі радять не наїдатися перед пологами, а інакше як ви собі уявляєте весь процес? З повним животом не так-то зручно тужитися, так і при наявності порожнього кишечника ваш малюк з'явиться на світ у більш гігієнічних умовах. 
Проте невелику кількість овочів або фруктів можна собі дозволити. За дослідженнями американських вчених такі жінки навіть простіше переносили пологи їх не нудило в першій фазі, на відміну від голодних породіль. 

Як себе вести в пологовому будинку при мало інтенсивних  переймах?


Насамперед, слухайтеся свого лікаря і намагайтеся не кричати з усієї сили. Запам'ятайте, що цього ніхто не любить і легше вам від цього не стане. Тому постарайтеся розслабитися, необхідно завжди пам'ятати, що чим більше ви напружуєте свою м'язову мускулатуру та хаотичніше дихайте, тим важче і довше буде тривати процесс  пологів. 
«Легко сказати», - скажете ви. Постарайтеся відволікатися на людей, які приїхали вас підтримати, на думки, що ваш малюк скоро побачить світ, що ваша основна місія - допомогти йому в цьому. Обов'язково тримайте під контролем ваше дихання, намагайтеся вдихати на 1-2-3-4 і видихати на той же рахунок. Весь перший період пологів ви повинні дихати на повні груди, повільно і спокійно, це дуже важливо для вас і вашого малюка. 

Положення в просторі майбутньої мами може бути різним - хтось воліє ходити, хтось стояти, можна лежати на боці з трохи зігнутими в колінах ногами. Саме ходьба допомагає подолати біль, деяким допомагає використання душу або прослуховування музики. 

Весь перший період може тривати від 4 годин і більше. У вас не повинно з'являтися думки, що пологи затягнулися. Ви повинні бути спокійні, а якщо і виникне необхідність, наприклад, стимуляції пологів, то спеціалісти, які знаходяться біля вас, допоможуть вам. Також буде дуже корисним, якщо майбутня мама заздалегідь підготувалась, як правильно поводитися під час і після пологів . Таким чином, ви зможете контролювати весь процес, бути більш спокійною і впевненою в тому, що лікарі все роблять правильно. 
 

Друга фаза


Як правильно вести себе при пологах під час наступного періоду вам буде підказувати лікар і акушер. Ви відразу відчуєте пекуче бажання тужитися і виштовхнути щось з себе. У цей час головка дитини починає переходити в родовий канал. Ще за кілька тижнів до пологів, ви і ваш акушер-гінеколог повинні будете підготувати вашу  майбутню  дитину  до того, щоб вона розвернулася голівкою вперед. 
Це досягається за допомогою спеціальних методів, за допомогою яких малюк розгортається сам, або ж застосовуючи метод акупунктурного впливу. У цій фазі треба змінити тактику дихання: чотири легких вдихи і один різкий видих через рот. По закінченню переймів  ви повинні постаратися максимально розслабитися і встигнути набратися сил для наступної хвилі. 

Коли перейми посилюються ще сильніше, то вони переростають у потуги. До цього моменту шийка матки повністю розкривається, плодовий міхур лопається, і відходять води. В цей час необхідно намагатися дихати поверхнево, через рот, по одному разу на вдих і видих. Цей період найскладніший і важкий, але і триває  всього 5-10 хвилин.
 

Третя фаза


Цей період є найбільш критичним і напруженим. У цей момент ви повинні сконцентрувати всі свої сили і увагу на те, щоб допомогти дитині з'явитися на світ, від вас знадобляться великі зусилля. Не забувайте дихати! Рівно і спокійно, цим ви тільки допоможете собі і дитині. З кожною потугою головку малюка все краще видно, за нею послідує одне плече, потім інше, ще одне зусилля - ура! Ви чуєте переможний крик! Вам малюк побачив світ щасливим і здоровим. 
 

Довгоочікуваний фінал


Цей період вже не болючий, триває півгодини - ви чекаєте, поки вас покинуть  залишки пуповини, плацента і плідна оболонка. На цьому все закінчиться. 
Після пологів ви вже не будете думати як себе вести. Ви будете найщасливішою людиною на світі. І все ж, варто нагадати, що досить важливим є не забувати досить часто ходити в туалет. Може бути таке, що бажання сходити в туалет по-маленькому, а не зможете, в цьому випадку необхідно звернутися до лікаря. Він обов'язково вилікує вас від цієї недуги. Від душу в перший день після пологів краще утриматися. Спати після пологів краще на животі, та й взагалі будь-який вільний час намагатися проводити саме в такому положенні - так краще скорочується матка. 

Після пологів необхідно подбати про правильність свого харчування, адже все, що ви їсте, їсть і ваша дитина. Корисними будуть в такий період - буряк, яблука (зелені, не червоні), сухофрукти, морквина. Ці продукти допоможуть вашому травленню і відновленню вашого організму після пологів. Але не можна об'їдатися і знищувати все кілограмами! Це може негативно позначитися на здоров'ї  вашого малюка. 

Ні в якому разі не можна вживати алергени (консерванти), бульйони з кубиків, тобто всі напівфабрикати і соки-порошки. 

Підводячи підсумок, хотілося б сказати, що необхідно перебороти свій страх. Адже пологи без страху - це вже половина успіху, а будь-який біль можна перетерпіти. Для цього можна  відвідати спеціальні тренінги для майбутніх мам і тат. Налаштовуйтеся на хорошу хвилю і на швидку зустріч зі своїм майбутнім малюком. 

Новини