м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як позбутися болю в хребті

Біль у хребті один з найпідступніших, і якщо при черговій спробі підняти або зрушити з місця, щось важке вас здолав напад, слід задуматися і скористатися інформацією наданою до даної статті.

Фахівці розрізняють хронічний і гострий біль у хребті. Гострий біль ви можете відчути дуже несподівано і інтенсивно який може викликати деформація суглобів.

Гострий біль може тривати протягом декількох днів, але лікарі кажуть що самостійне позбавлення від болів в хребті можливо, але для цього слід володіти необхідною інформацією.

Перше правило говорить - не слід стояти на ногах. І за це ваша спина буде вам вдячна. "При надзвичайно сильному болі,перше, що слід зробити, так це лягати в ліжко". По суті, під час нападу це буде єдиним, що ви захочете зробити, тому як, будь-який інший рух може принести вам біль. Тому в перші два дні слід звести фізичну активність до мінімуму.

Однак не слід переборщувати з лежанням в ліжку. Той час, який ви проводите в ліжку, має залежати від тяжкості стану. І якщо ви ще відчуваєте сильний біль після двох проведених в ліжку днів, зайвий день, звичайно ж, не зашкодить. Однак все-таки, краще вставати з ліжка якомога скоріше. Тут все залежить від болю.

І тому багато хто починає думати, що тиждень постільного режиму вирішить всі проблеми з болем у хребті, проте це припущення не вірне. Тому на кожен тиждень постільного режиму, доведеться проводити 2 тижні відновлення. У медичному науковому центрі Техаського університету провели дослідження, результати якого підтвердили це. Дослідники провели огляд більш ніж 200 пацієнтів зі скаргами на біль у хребті, після чого одним був прописаний тижневий постільний режим, іншим дводенний. І як виявилося і тим і іншим хворим знадобився однаковий час, щоб позбутися від болю, але ті у кого термін був два дні, раніше приступили до роботи. Тому тривалість перебування в ліжку практично не впливає на одужання.

Ще одна проста і корисна порада - прикласти до хворого місця лід. Це допоможе зменшити розтягнення і набряк пошкоджених тканин. Для кращого ефекту рекомендується спробувати крижаний масаж. Прикладіть пакетик з льодом до хворого місця і помасажуйте 7-8 хвилин. Дану процедуру рекомендується проробляти близько двох днів.

Так само можна спробувати полегшити біль теплом, особливо після перших днів лікування льодом. Опустіть м'який рушник в таз з гарячою водою, після чого як слід вичавте і розправте, для того, щоб не було складок. Ляжте на груди, покладіть подушки під гомілки і стегна, після чого розстеліть рушник на тому місці де болить. Зверху так само можна покласти грілку з теплою водою.

Але як позбавитися від болю в хребті, який дошкуляє постійно? Для боротьби з хронічними болями рекомендуються спеціалізовані вправи, які часом виступають найкращим засобом. Якщо ж ви перебуваєте під наглядом лікаря, слід заручиться його підтримкою.

Одними з корисних вправ можуть виступити віджимання. Ляжте животом на підлогу, таз притисніть до підлоги і виконуйте віджимання на руках, при цьому згинаючи спину, неначе ви намагаєтеся підняти свої плечі з підлоги. Рекомендується робити цю вправу двічі на день, вранці і вдень.

Наступна вправа називається напівпідйом. Цього разу ляжте на підлогу спиною. Щільно притискуючи обидві стопи до підлоги і зігнувши коліна, виконуйте на підлозі підйом, після чого постарайтеся утримати це положення 1-2 секунди і спробуйте ще раз.

Наступна вправа називається плавання по суші. Для цього вам потрібно великий і м'який килим. Ляжте на живіт і підніміть праву ногу і ліву руку. Тримайте ваші кінцівки в такому положенні 1 секунду, після чого міняйте руку і ногу.

Звичайно ж питання болю в хребті досить серйозне і тому не завжди варто займатися самолікуванням, і для того щоб розпізнати тривожні сигнали після яких слід звернутися до лікаря ми наводимо такі поради.

Тривожні сигнали:

1. Біль у спині раптом з'являється дуже несподівано і без відчутної причини.

2. Біль у спині супроводжується болем у грудях, високою температурою і утрудненням дихання.

3. Гострий приступ не проходить після закінчення 2-3 днів при цьому навіть не слабшаючи.

4. Спинна біль віддає в ногу, ступню або коліно

Для деяких людей біль в спині частина їхнього щоденного життя. Такий біль називається хронічним. Для тих, хто зазнав весь його жах, корисні будуть наступні поради:

1. Підкладайте під матрац дошку. Метою є , шо б ліжко не прогиналося посередині під час сну. Так само можна підкласти шматок фанери або купити матрац з особливими пружинами.

2. Спіть у формі букви S. Хворий хребет не потерпить, якщо ви будете лежати обличчям вниз. Підкладіть під шию і голову подушку, а потім ще одну під коліна. У такому положенні нічого не буде тиснути вам на спину.

3. Спробуйте приймати одну таблетку аспірину в день. Фахівці кажуть, що це допоможе зняти біль, так як правило, вона супроводжується запальними процесами навколо вогнища болю і тому елементарні протизапальні препарати на зразок аспірину можуть вам допомогти.

4. Спробуйте кору верби - це природний протизапальний засіб. Саме її активний інгредієнт надає протизапальні засоби аспірину і багатьом іншим препаратів. До того ж якщо приймати її після їжі, вона не вчинить негативного впливу на ваш шлунок і при цьому зніме помірну біль у спині. Однак слід зазначити, що людям, з виразкою і хворою печією не слід вживати цей засіб.

5. Спробуйте китайську гімнастику тай-чи. Ця старовинна техніка, що складається з плавних, повільних рухів є дуже хорошим способом розслаблення і зняття болю. Так само дана гімнастика включає безліч дихальних вправ і вправ на розтяжку. Звичайно ж, щоб освоїти цю техніку потрібні час і дисципліна, однак результат в кінцевому результаті  допоможе вам, як позбавитися від болю, так і відчути повну тілесну гармонію.

До болів в хребті слід ставитися з максимальною серйозністю і тому при першій же тривожній тенденції, слід скористатися даними порадами, щоб не отримати ускладнення, які надалі не вирішити без лікарського втручання.

 

Новини