м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як позбутися від втоми?

Дуже ви втомлюєтеся? На жаль, найчастіше на це питання ми відповідаємо ствердно, такий вже сучасний ритм життя. Однак впоратися з втомою можна і потрібно. Адже втома - цілком природний стан людини. Чим би ми не займалися - через якийсь час обов'язково утомимося, врешті-решт, ми не роботи. І рецепт від такої напасті дуже простий: перепочити, віддихатися - і знову в бій.
Якби все було так просто! На жаль, ритм сучасного життя такий, що на «перепочити» і «віддихатися» часу найчастіше не вистачає, втома накопичується, робота теж - і ось ви вже прокидаєтеся з відчуттям, що ні краплі не відпочили, нашвидку вливаєте в себе чашку кави, і одноманітна гонка продовжується. Якщо вчасно не вжити заходів, результатом її стане синдром хронічної втоми.
Способів позбутися почуття втоми, на щастя, чимало. І найголовнішим з них є здоровий сон. Щодня людині потрібно 7-9 годин сну. А щоб добре виспатися і по-справжньому відпочити, краще всього придбати звичку вставати і лягати раніше. Найефективнішим вважається сон з 11 години вечора до першої ночі - в цей час організм більш всього розташований до того, щоб гарненько відпочити. Щоб дійсно добре виспатися, години за дві до відбою вимкніть комп’ютер і телевізор, провітріть кімнату і прогуляйтеся.
Єдиного для всіх методу швидко позбутися від втоми не існує. Пропонувати людині, яка весь день виконувала важку фізичну роботу, розслабитися за допомогою фізкультури так само безглуздо, як студенту під час сесії порадити відпочити з книжкою на дивані. Щоб зняти втому, потрібно змінити характер діяльності. Після години інтенсивної розумової роботи в офісі варто зробити кілька фізичних вправ або вийти на п'ять хвилин у двір подихати свіжим повітрям.
Тільки не плутайте «подихати» з перекуром. Від куріння  краще б зовсім відмовитися. Курящі люди втомлюються значно швидше, ніж  ті, у кого немає нікотинової залежності. Те ж стосується і вживання спиртних напоїв: це далеко не кращий спосіб розслабитися і відпочити. На ранок після вечірніх злив ви будете почувати себе ще більш розбитими, ніж напередодні. Крім того, алкоголь відомий як депресант - самопочуття у його шанувальників з часом лише погіршується.
Сюди ж можна віднести такий «бадьорий» засіб як кава. Кофеїн, що входить до його складу справді змушує організм мобілізуватися, але після декількох годин втома навалиться з подвійною силою. Кава у великих кількостях - це прямий шлях до перевтоми.
Ще один спосіб позбутися від постійної втоми - це скорегувати своє харчування. Для початку, знизьте споживання калорій, виключіть з їжі рафіновані продукти, надмірно жирну їжу, копченості та консерви. Додайте в раціон фрукти,  овочі і білки. Організм, якому не доведеться насилу перетравлювати важку їжу, знайде значно більше сил, щоб справлятися з повсякденними турботами. Не варто пропускати сніданок або замінювати його чашкою чаю-кави. Так-так, права була бабуся: сніданок потрібен, щоб на весь день вистачило сил. Якщо ваша дієта пропонує відмовитися від сніданку, відмовтеся від такої дієти. Пийте більше води, півтори  літри  в день - це мінімум, в жаркий час року цю кількість можна збільшити. Неправильний підхід - пити стільки, скільки потребує організм. Він насправді потребує більше, ми часто приймаємо відчуття спраги за голод і «заїдаємо» бажання пити. Це призводить до надмірної ваги, та до втоми. Звідси і ще один секрет гарного самопочуття - якщо планується непростий день, запасіться парою пляшок чистої води, хай вона завжди буде під рукою.
Як тільки ви відчули, що почали дуже втомлюватися - придбайте хороший мультивітамінний комплекс, особливо, якщо справа відбувається взимку або навесні.
Цікаву  відповідь на питання: «Як впоратися з втомою?» дають психологи. Вони радять закінчити незавершені справи. Особливо дрібні. Виявляється, ми втомлюємося не стільки від виконаної роботи, скільки від думки - які масштаби звершень ще чекають. І думка про одну-єдину недомиту  тарілку  протягом дня втомить вас набагато більше, ніж миття цілої раковини посуду.
Намагайтеся побільше сміятися і радіти життю, завжди знаходити для цього можливість: подивіться хороший фільм, зустріньтеся з людьми, які вам симпатичні, займіться тим, що приносить задоволення. І, до речі, якщо ваша робота не належить до занять,  які приносять радість (можливо, вона вам нецікава, здається занадто монотонною або навпаки - неспокійною і напруженою), задумайтеся, може ваш спосіб швидко позбутися від втоми - це змінити професію?
Підбадьоритися і позбутися від втоми після напруженого робочого дня допоможе контрастний душ . Після даної процедури проведеної за всіма правилами ви будете готові виконати ще точно такий же обсяг роботи.
Відпочивайте у вихідні. Зрозуміло, ваш шеф буде в захваті від того, що ви берете роботу додому. А ось сім'я - навряд чи. Домашні конфлікти і непорозуміння у великій мірі позбавлять вас працездатності в будні дні, і роботу знову доведеться брати на вихідні. Щоб розірвати це порочне коло, оголосіть уїк-енд зоною вільною від трудових подвигів і вирушайте з сім'єю за місто або побудьте вдома, а може, пора всім разом вибратися в гості? Загалом, проведіть цей час, не згадуючи про роботу зовсім. Єдиний вид домашнього дозвілля, який випливає з обуренням відкинути - це перегляд телепередач. Що б ви про це не думали, для мозку телепрограми - стомлююче заняття, так що не дивуйтеся, якщо після цілого дня такого «відпочинку» ви відчуєте себе ще більш втомленим.
Як позбутися від втоми? Все просто - більше відпочивати. До перерахованого сміливо можна додати масаж, прогулянки по парку, поїздки на рибалку  і все-все, що приносить вам радість.

Новини