м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як правильно загартовуватися холодною водою

Людині, яка вирішила вести здоровий спосіб життя, щоб надовго зберегти молодість і хороший імунітет, часто радять почати загартовуватися. На жаль, неправильний підхід до загартовування, обертається в результаті проблемами зі здоров'ям. Як же правильно загартовуватися? Дотримуйтесь міри і завжди звертайтеся до лікарів, якщо загартовування призводить до застуд. Починайте з невеликих навантажень, поступово збільшуючи час для загартовування, не потрібно відразу ж виливати на себе ціле відро крижаної води. Загартовуйтеся постійно, не пропускаючи жодного дня, тоді і результат буде відмінним. Зникають захворювання нервової системи, поліпшується стан судин, легень, серця, прискорюється обмін речовин.
Загартовування водою буває двох видів: місцеве і загальне. Іноді лікарі рекомендують зайнятися саме місцевим, при якому холодною водою миють руки або ноги. А при загальному гартується весь організм.
Батькам, чиї діти часто застуджуються, педіатри рекомендують включати в режим дня загартовування. Ця чудова процедура відмінно замінить таблетки! А малюк виросте справжнім богатирем і не раз скаже вам спасибі. До речі, якути обтирають своїх немовлят снігом і обливають холодною водою.


Як почати загартовування 
Починайте з простого: давайте своєму тілу відпочинок від одягу. Намагайтеся частіше ходити вдома в оголеному вигляді, щоб тіло звикло дихати. У приміщенні з температурою в двадцять градусів повітряні ванни приймати краще і приємніше. Звичайно, це неможливо зробити, якщо ви живете з сім'єю. Але використовуйте кожну хвилину для загартовування, залишаючись на самоті. Через деякий час ви зможете перейти до наступного етапу: обтирання.
Не поспішайте ставати під холодний душ, дайте своєму тілу як слід звикнути до гартувань  водними процедурами. На ніч наберіть відро холодної води. Вранці візьміть рушник (краще жорсткий махровий), вмочуйте його у відро з водою кімнатної температури і обтирайте тіло. Півмісяця приблизно витирайтеся відразу ж сухим рушником. Розтирайте тіло інтенсивно, щоб шкіра почервоніла і з'явилося приємне відчуття тепла. А потім дозвольте тілу сохнути самостійно.
Як тільки ви звикнете до обтирання, переходьте на обливання. Станьте у ванній, наберіть відро з водою і виливайте на себе швидко. У перші дні використовуйте воду температурою в тридцять градусів, поступово знижуйте до п'ятнадцяти.
Наступний крок: прийняття душу. Нехай температура води буде десять-дванадцять градусів. Потім приступайте до контрастного душу, тобто, чергуйте холодну воду з гарячою. Півхвилини обливайтеся під холодним душем, півхвилини - під гарячим. До речі, такий метод загартовування відмінно бадьорить, коли необхідно швидко прокинутися і підготуватися до робочих буднів.
У теплі літні дні, продовжуйте правильно загартовуватися холодною водою на річці або озері, коли температура води досягне позначки в двадцять градусів. Спочатку приділяйте плаванню хвилин п'ять, інтенсивно працюйте у воді руками і ногами, щоб не замерзнути. Потім залишайтеся в річці довше.
Багато заздрять «моржам», людям з відмінною фізичною підготовкою, які запросто пірнають у крижану ополонку. Але «моржі» - це звичайні люди, які теж починали з простих повітряних ванн і обтирання. Значить, і вам під силу досягти їх рівня.
Взимку можна обтиратися чистим снігом. Починайте ходити по снігу босоніж, після роздягайтеся до пояса і сміливо обтирайтеся, якщо немає ніяких захворювань шкіри.


Кому загартовуватися не рекомендується 
Будь-який лікар розповість, яка корисна процедура загартовування. Однак і тут є протипоказання. Не треба гартуватися, якщо ви не відмовилися від паління  і алкоголю. Спиртне швидко розширює судини, а обливання їх звужує. Куріння погіршує кровообіг. Тому вирішили загартовуватись - кидайте випивати і курити! Лише комплексний підхід до здорового способу життя здатний принести хороші результати.

Новини