м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як відрізнити родимку від меланоми

У багатьох людей тіло усипане величезною кількістю родимих  плям. Звичайно, це зовсім не вважається косметичним недоліком, а навіть навпаки, робить людину привабливою, даруючи їй особливий шарм чарівності. Але, на жаль, бувають випадки, коли ці самі зовсім нешкідливі родимки, що знаходяться на вашому тілі, приховують у собі дуже велику небезпеку, ім'я якої меланома.

Меланома-це, як правило, злоякісна пухлина. Розвивається така пухлина з особливих пігментних клітин, які носять назву мелантроцити. Це один з найбільш небезпечних видів раку шкіри. Хоча меланому іноді трохи різнять з цим захворюванням. Вся справа в тому, що головними клітинами шкіри вважаються клітини, які звуться кератиноцити, іншими словами, епітеліальні клітини і клітини, під назвою меланоцити, завдяки яким наша шкіра змінює свій колір під час засмаги. Злоякісна пухлина розвивається саме в першому виді клітин, а пухлина, яка розвивається на рівні другої клітин, якраз і називається меланомою. Розвиток другого виду пухлини несе в собі величезну загрозу для організму людини. У цьому випадку відбувається стовідсотковий розвиток метастаз і тим самим погіршення здоров'я, з подальшим ураженням інших органів раковими клітинами. Тому лікування меланоми вимагає негайних і рішучих дій. Для того, щоб уникнути всяких проблем зі здоров'ям, необхідно дуже чітко вміти відрізнити меланому від звичайної родимки. Отже, щоб відрізнити родимку від меланоми, в першу чергу, необхідно з'ясувати основні відмінності цих двох особливостей родимок. А визначити і запам'ятати ці відмінності можна за допомогою спеціальної абетки. Іншими словами, абетки меланоми, яка складається з чотирьох основних букв (А, В, С і Д).

Почнемо ми з літери «А», яка означає не що інше, як асиметричність. Відрізнити родимку від меланоми можна, звернувши увагу на її форму і округлість. Якщо подивитися на правильну родимку, то вона абсолютно завжди повинна мати правильну форму. Для родимки властиві овальні або круглі обриси, а ось для меланоми - безладна й зовсім незрозуміла форма.

Наступна буква в нашій абетці меланоми, це буква «В», яка несе в собі таке поняття, як зовнішній вигляд самого контуру. Відрізнити родимку від захворювання меланоми можна, уважно глянувши на її краї. Краї, характерні для меланоми - це, як правило, не рівні, візерункові, а для родимки, якраз навпаки, дуже рівні і акуратні.

Наступною відмінною рисою родимки від меланоми виступає її колір, який в нашій абетці позначений такою  буквою, як «С». Правильна родимка має однотонний колір, а ось меланома навпаки, включає в себе кілька колірних відтінків - це як мінімум два кольори з перерахованих: коричневий, чорний, червоний, каштановий або навіть білий.

І нарешті, остання буква - це літера «Д», яка позначає сам діаметр, який допоможе відрізнити родимку від меланоми. Найчастіше, меланома має розміри, що перевищують 5 міліметрів, а іноді навіть зустрічаються такі, які доходять до 1 сантиметра. Якщо ви виявили у себе на тілі родимку таких розмірів, негайно зверніться до лікаря.

Найчастіше меланоми розташовуються на таких ділянках шкіри, як спина в районі трохи вище талії, гомілці ноги і частини голови, покритої волоссям. Іноді навіть таке явище, як меланома, можна спостерігати на ділянці шкіри під нігтем.

Доречі, варто відзначити і той факт, що близько 25% меланом можуть розвиватися з родимих плям. Тому перебувати на сонці з величезною кількістю родимок на тілі може бути небезпечно. Найбільш небезпечні фактори, при яких потрібно берегти себе і своє тіло, приймаючи сонячні ванни - це дуже світлий пігмент вашої шкіри, наявність ластовиння, в ранньому віці отримані опіки від сонця, світлий або рудий рідний колір волосся, знаходження на тілі трьох родимок значущих розмірів , спадковість. Це і є основні ознаки того, що вам необхідно берегти себе в літній час, тим самим не провокуючи появу меланоми.

Успіх у лікуванні меланоми, в першу чергу, залежить від того, на якій стадії була вона виявлена. Тому тільки своєчасне обстеження може гарантувати вам успішну профілактику або лікування даного захворювання.

Доречі, на думку багатьох дерматологів, без крайньої на те необхідності, чіпати родимку зовсім не рекомендується. І якщо у вас на тілі дуже підозріло виглядає ваша родимка, панікувати зовсім не варто. Такі родимки необхідно обстежувати, приблизно кожні 6 місяців у фахівця. Тільки в разі того, якщо лікар виявить прогресування даного нашкірного явища, необхідно вдатися до хірургічного втручання.

Ось вам кілька основних правил, яких слід дотримуватись:

 1. Запам'ятайте, що тривале і виснажливе перебування під прямими променями сонця може зовсім не відразу дати знати про себе. Іноді такі негативні наслідки можуть проявитися через деякий час.

2. Перед прийомом сонячних ванн постарайтеся не вживати різні антибіотики. Це може призвести до сонячного опіку на шкірі, посилюючи вашу чутливість до ультрафіолетових променів.

3. Не забувайте користуватися кремами, які захищають вашу шкіру від сонячних променів.

4. Не загоряйте на сонці в період з 11 години ранку і до 4 години вечора.

5. Пам'ятайте, що у вітряну або хмарну погоду ймовірність обгоріти набагато вища, ніж в сонячну.

Дотримуючись цих нескладних правил, ви зможете уникнути небажаних проблем зі своїм здоров'ям.

Новини