м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як виховати дитину правильно

Займатися вихованням дітей - справа складна, потребує багато пребагато терпіння. Робити це діло треба від душі, з дня у день, йдучи одними  і тими самими принципами, інакше у Вас нічого не вийде. Маленька  дитина, як і всі живі істоти, на початковій стадії свого розвитку особливо схильна до сприйняття візуальних явищ. Багаторазове повторення тієї самої ж дії стимулює свідомість дитини на копіювання цієї ситуації, а простіше кажучи - наслідування дорослим. Недарма малюки так люблять повторювати батьків, «погрожуючи» пальчиком плюшевому  ведмедику, який «не хоче їсти кашу» або наприклад, ляскаючи себе по животу при настанні почуття ситості. Саме тому дуже важливо на ранніх стадіях розвитку дитини  починати поступово вводити в її життя маленькі, але дуже необхідні правила. 

Дотримання цих правил допоможе Вам і Вашому малюкові швидше знайти загальний ритм життя, тим не менш, не порушуючи особистого простору один одного. Згадайте своє обурення, коли Вам необхідно терміново їхати на роботу, а дитина зовсім неквапливо зав'язує шнурки. Або наприклад, коли дитина неохоче ходить в дитячий садок, супроводжуючи прощання сльозами і спробами піти слідом за Вами. Всі ці приклади говорять в першу чергу про несвоєчасне привчання  дитини до загальноприйнятих правил. Давайте розглянемо, які ж найважливіші ритуали повинен раніше завчити будь-якиймалюк.

 5 правил по правильному вихованню дитини 

1. Вчасно лягати спати 
Це правило перетворюється у багатьох майже у вічну проблему, тим більше, коли в квартирі постійно панують веселощі і гучні розмови до ранку. Пам'ятайте, що маленька дитина потребує повноцінного сну до 9 годин на добу, і саме вночі. Інакше на наступний день вона буде вередувати, погано їсти, а то і взагалі не захоче вставати вранці. О 18 годині вечора дитина має бути вже переодягнутою  у спальний костюм і почистити зубки. В 20 годині вечора її перебування повинно відповідно переміщатися в дитячу кімнату, де рекомендується зайнятися легкими, не активними іграми, наприклад, пограти у  кубики або розглядати книжку з картинками. Таким чином, Ваш малюк звикне дотримуватися тиші у вечірній час. Що відповідно допоможе йому швидше заснути, не реагуючи на сторонні шуми. Не давайте на ніч важких продуктів харчування, як старий кефір, сирі овочі, фрукти, шоколад, боби і т.д. Причиною безсоння цілком може стати неправильне харчування, яке викликає у малюків бродіння в животику.

 2. Мити руки 
Крім користі гігієни, ця звичка формує у дитини почуття охайного ставлення до себе. Звичайно, позначиться згодом на її зовнішньому і внутрішньому розвитку. Привчіть дитину неодмінно мити руки перед їжею або після відвідування туалету. Придбайте для нього рушник веселого забарвлення, мило у вигляді фігурок зайчиків або сердечок, а також купіть маленький тазик тільки для її особистого користування, на якому Ви можете наклеїти смішні фігурки, щоб дитина розуміла, де тільки «її» речі. Миття рук вранці і ввечері вважається абсолютно необхідною мінімальною нормою щоденної гігієни малюка. Багато маленьких діточок  також часто беруть ручки в рот, чим провокують у себе появу різноманітних неприємних інфекцій. 

3. Регулярно чистити зубки 
Починаючи з появи майже всіх молочних зубчиків - необхідно наполегливо зайнятися введенням звички за ними доглядати. Звичайно, дуже складно пояснити дитині, що таке зубний лікар і чому болять зуби. Проте в даному випадку буде незайвим навіть піти на нешкідливий обман. Придбайте дитині таку гру, в яку їй можна було б грати, тільки якщо вона почистить зуби. Покажіть гру і скажіть, що вона може грати з нею, коли у нього буде пахнути з рота зубною пастою. Почистіть зуби самі і подуйте на малюка. Скажіть при цьому так: «мм свіже дихання!!» Коли малюк відчує, який приємний запах зубної пасти, запропонуйте йому також почистити зубки, після чого він повинен «подути» на Вас. Тут звичайно треба теж «захопитися» тим, що у дитини свіже дихання. 

Нагадаємо, що дуже важливо підсилити емоції при заохоченні, щоб дитина зрозуміла  їх справжній сенс. Так як на відміну від дорослого малюк не в змозі замислюватися над словами. .

4. Класти все на свої місця 
Дуже важко виробляється, але абсолютно необхідна для Вас звичка. По-перше, дитина розвиває почуття організованості, що позитивно позначиться на протязі всього його життя. Як її виробити? - Поступово. Дитину неможливо змусити робити те, чого вона не хоче. Але її можна мотивувати. Наприклад, тим, що їй не можна дивитися мультфільм або читати саме цю книжку, поки вона не збере всі кубики саме в цю коробку Дитина відразу зрозуміє, що його позбавляють задоволення, якщо кубики залишаться лежати на підлозі. Таким чином, в майбутньому вона буде без всяких нагадувань сама наводити порядок у своїх іграшках, речах і кімнаті. 

5. Не брати речі батьків 
Щоб це стало реальністю, не досить прибрати з очей геть. Тут, крім заохочень, на жаль, треба застосувати і маленькі нешкідливі покарання. Наприклад, не тільки прибрати кубики в коробку, але і скласти всі іграшки. Чому заохочення тут не доречні? Все дуже просто. Звикнувши отримувати цукерку за таку «гарну» поведінку, дитина буде навпаки спеціально брати і ховати пудрениці, ключі, сірники в самі незвичайні місця з метою заробити ласощі. Розвивайте з малих років повагу до Вашої приватної сфері батьків, щоб і в майбутньому за собою її зберегти. Зробіть дитині з допомогою картону, ножиць і клею маленьку шафку з дверцями. Розмалюйте її кольоровими фломастерами, підпишіть кому вона належить. Запропонуйте самому малюкові класти туди улюблені речі і ніколи не діставайте їх звідти особисто. Зімітуйте ситуацію, як ніби Вам знадобився плюшевий ведмедик з шафки, щоб його погодувати. Попросіть дитину дістати ведмедика з шафки і також покласти його назад. З часом у малюка виробиться зобов'язання почуття власності, і він буде з задоволенням цим користуватися. 



Як виховувати дитину: практика 


Тепер перейдемо до ситуацій, де крім Вас і Вашого малюка відбуваються замішаними треті особи - діти чи дорослі. Давайте розберемо кілька повсякденних ситуацій з практики та їх проаналізуємо. 

Ситуація 1. Вашу  дитину ображає інший дитина 
У таких випадках рекомендується секундочку непоспішати з захистом з Вашого боку (якщо мова не йде про фізичне ушкодження звичайно) і спробувати зрозуміти, як буде Ваша дитина на це реагувати. Виходячи з результатів такого тесту, Ви будете в майбутньому або не звертати уваги на подібні ситуації - якщо дитина в змозі сама постояти за себе, або коригувати його поведінку - якщо це не так. Не соромтеся вдома  піднести дитині кілька уроків по самозахисту. Інтелектуальні розмови в такому віці мало допоможуть малюкові. 

Так як маленькі діти в силу незрілості свого мислення практично все вирішують  силою, принцип їх всіх дій побудований на схемі «можна - не можна». І плюшевого ведмедика в результаті візьме той, у кого більше сили. Однак не треба виховувати в цьому випадку і зайву агресію. Просто покажіть дитині, що його іграшка - це його річ і її справді можна з силою затиснути в кулачку, а якщо треба і дати за неї здачі. Особливо почуття лідерства проявляється у хлопчиків. Їх гри в основному галасливі, сповнені різких рухів, зводяться до того, щоб штовхнути, відібрати - завоювати і.інш. Не припиняйте активність дітей без потреби, особливо при сторонніх. Все це потрібно робити спокійно і наодинці. 

Ситуація 2. Ваша дитина ображає інших дітей 
Подібні образи, як правило, супроводжуються нанесенням больових відчуттів супернику. Якщо це відбувається досить часто, Вам необхідно звернутися до дитячого психолога. Тим не менш, в деяких випадках дитина ображає дітей у відповідь - якщо вони скривдили його, а може і, грунтуючись на вашій поведінці, тобто поведінці батьків та інших родичів, якщо його ображає старший брат або батько ображає маму. 

Іноді діти бувають схильними до аутизму, як правило, роблять це практично неусвідомлено. Так як вони не знають, що суперник відчуває біль. Поспостерігайте за реакцією малюка, коли він бачить, що плачуть або сміються люди. Змінюється його вираз обличчя при цьому? Намагається він також віддатися таким емоціям. Якщо малюк зберігає практично завжди одну і ту ж нейтральну реакцію на різні емоції - дійсно є сенс поцікавитися таким явищем як аутизм. Аутичні діти по своїй сутності є абсолютно здоровими. 

Однак їх реакція на прояв зовнішнього світу може спотворюватися через недостатнє відчуття дійсності. Вони можуть часто обпалюватися об  гарячу сковорідку, або йти через дорогу абсолютно ігноруючи автомобільний рух. Подібні відчуження можна і треба виправляти. З допомогою спеціальних ігор, які як раз в стані порекомендувати логопед або дитячий психолог. Спробуйте пояснити дитині, що таке біль. Посадіть плюшевого ведмедика на стілець, сядьте самі і посадіть поруч дитину. Ущипніть ведмедика, щоб дитина також повторила цю дію. Потім попросіть вщипнути себе. Після чого Ви повинні неодмінно вщипнути малюка. Коли дитина щипає Вас - зобразіть почуття болю на обличчі, супроводжуючи це гірким зітханням. Коли ж він щипає ведмедика - «пожалійте» ведмедика, подуйте на його лапку, проявіть співчуття, щоб дитина також була  змушена  повторити  Ваш жест співчуття. Якщо трапиться так, що дитина сама  в реальному житті відчуває неприємні відчуття, наприклад при падінні або пошкодженні, не забудьте висловити емоції співчуття. Саме так Ви покажете  малюкові, що таке співчуття і чим воно відрізняється від радості.

 Ситуація 3. Дитина почуває себе дискомфортно в колі однолітків 
При виникненні подібної ситуації необхідно чітко виявити причину, чому це відбувається. Якщо в групі дітей присутні так звані «діти-провокатори», то не поспішайте записувати Вашого малюка в агресори. Уважно придивляйтеся і прислухайтеся до того, як реагує Ваш малюк на провокації з боку надмірно активних діток. Якщо вона прагне уникнути подібного спілкування тільки з одним товаришем по грі, то вважайте, що Вам пощастило. Приймати будь-які заходи буде недоречно, так як малюк повинен пізнавати всі почуття, також і образи і, і навіть  почуття злості. Інакше дитина буде абсолютно непідготовленою  до дорослого життя. 

Якщо ж Ваш малюк цурається  в принципі всіх дітей у групі, рекомендується негайно змінити групу. Тривале перебування в таких дискомфортних умовах здатне серйозно травмувати психіку маленької  дитини. Відчувши раз розчарування від спілкування зі всіма однолітками, дитина  буде прагнути і в майбутньому уникнути контакту, що робить її замкнутою, а значить - слабкою. Як би Вам не подобався вихователь або садочок - пам'ятайте, що посмішка між дорослими при зустрічі і забирання дитини з дитячого садочка не варто і секунди роздумів, якщо Вашій дитині здається дискомфортною його група. 

Крім того, невпевненим у собі дітям рекомендується пропонувати групові ігри, де вони не могли б обійтися без компаньйона по грі. Це може бути футбол, теніс, гра в хованки і т.п. Групові ігри саме з однолітками дуже важливі для дитини. Її світ перебуває на рівні її очей, а це означає, що великі дяді і тьоті не будуть  цікаві дитині так як «ось ця маленька дівчинка з бантиками», хоча вона ще й не вміє говорити. У групі малюки разом пізнають різні емоції, в тому числі і розчарування, втіху, радість, суперництво. Обмежувати дитину у спілкуванні з однолітками з цієї причини дуже не рекомендується. 

Отже, як Ви бачите, виховання малюка є справою досить копіткою. Однак,не варто забувати, що ми несемо найбільшу відповідальність у нашому житті саме за наших дітей. Не шкодуйте часу на свою дитину, не відштовхуйте її, навіть якщо Ви дуже зайняті щоб прислухатися до її поки ще не виразних  слів. Пам'ятайте, що колись і  Ви були зовсім маленькими. Помилки і прогалини у вихованні можуть привести до дуже негативних наслідків, виправити які буде дуже і дуже складно, якщо взагалі можливо. Приділяйте весь  можливий  час дітям, вони, подорослішавши, оцінять.

Новини