м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як зберігати грудне молоко

Грудне молоко, безперечно, є найбільш корисною їжею для новонародженого. Але не кожна мама має можливість завжди знаходитися поряд з малюком. Комусь потрібно виходити на роботу, комусь на сесію, в магазин, та й взагалі відлучитися по справах. Постає логічне питання про те, чим годувати малюка у відсутність мами: сумішшю або ж грудним зцідженим молоком? І скільки молока потрібно? Жодна промислова суміш не замінить тих корисних ферментів та інших речовин, які є в грудному молоці. Потрібно лише правильно зберігати грудне молоко, щоб воно зберегло всі свої властивості. Де зберігати зціджене молоко? 
В залежності від того, наскільки довго мама збирається відлучатися, є кілька варіантів, де зберігати зціджене молоко: 
в кімнаті; 
у холодильнику; 
у морозилці; 
у морозильній камері глибокої заморозки. 


Не завжди мами намагаються зберегти зціджене молоко через те, що залишають малюка. Є ще причина - бажання продовжити годування грудним молоком як можна довше. Тут на допомогу може прийти саме зціджене та заморожене молоко. 

В кімнаті зберігати пляшечку з молоком можна не більше шести годин. Якщо в приміщенні дуже жарко, то не більше трьох. Перед тим, як пропонувати дитині пляшечку, понюхайте рідину. Якщо є яскраво виражений запах кислого молока, то його доведеться вилити, таке дитині давати не можна. Якщо запах нормальний, то перемішайте рідину, щоб вона стала однорідного кольору. 

Грудне молоко має властивість давати осад. Страшного в цьому нічого немає, просто потрібно його своєчасно перемішувати. Жирні амінокислоти іноді осідають на бічних стінках ємності. Ось чому педіатри рекомендують зберігати зціджене молоко в спеціальних пакетах для створення банку молока. Вони є в аптеках. 

У холодильнику зціджене молоко можна зберігати протягом доби. При цьому потрібно поставити ємність у дальній кут верхньої або нижньої полиці, не в бокові дверцята. Такі перепади температури не будуть позначатися на якості молока. Воно буде зберігати всі свої корисні властивості. 

У морозильній камері холодильника зберігати ємності з молоком потрібно також у дальньому кутку, щоб при відкритті дверцят тепле повітря не потрапляло на них. У такому вигляді молоко можна зберігати до півроку. Якщо зберігати в спеціальних пакетах, то вони не займуть багато місця. Теоретично можна зберігати в скляній тарі (наприклад, в баночках з-під дитячого пюре), але на склі іноді осідають плівкою деякі жирні мікроелементи, які дитина потім не отримає. 

В камері глибокої заморозки зціджене молочко може зберігатися до року. При цьому майже всі властивості молока будуть збережені. Важливо лише потім правильно розморозити рідину, щоб не вбити всі поживні для малюка речовини. Рекомендується заморожувати невеликі порції по 120-140 мл, щоб потім не виливати цінну рідину через непотрібність. 

Як розморожувати зціджене молоко? 
Якщо молоко, яке зберігали при кімнатній температурі, не треба розморожувати або гріти, то з рідиною з морозилки або холодильника доведеться провести цю процедуру. Найкращий спосіб - гріти в спеціальному підігрівачі для дитячих пляшечок. Він дозволяє нагріти молоко до температури тіла людини (36.6 - 37 градусів), що є оптимальним для малюка. Якщо молоко перегріти, наприклад, в мікрохвильовій печі або на плиті, то всі корисні речовини зникнуть. 

Перед тим, як помістити пляшечку з молоком в підігрівач, необхідно її з морозилки, поставити в холодильник. Коли рідина відтане, її можна вже ставити в підігрівач. Якщо такого обладнання немає, то молоко розморожують при кімнатній температурі. 

Якщо воно змінило свій колір і запах, нічого страшного. Це природний процес. У грудному молоці міститься дуже багато жирних речовин, які після розморожування можуть дати зміну кольору. Єдиний критерій, за яким можна визначити, що рідина зіпсована - різкий запах кислого молока. 

Будьте уважні при заморожуванні зцідженого молока. Його спочатку потрібно охолодити в холодильнику, а вже потім прибирати в морозильну камеру. Усі контейнери або пакети потрібно підписувати. Напишіть на листочку дату і час зціджування, приклейте лист на ємність. Розморожувати потрібно в тому ж порядку, як і заморожували. Не можна до вже замороженого молока додавати ще порції. Краще після відтавання молока змішати дві порції з одного дня, з різницею в кілька годин. Так і порція для малюка буде більшою, і на якості продукту не позначиться. Не можна розморожене молоко знову заморожувати. Його доведеться виливати.

Новини