м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як знизити температуру дитини

Не завжди потрібно збивати температуру, так як процес підвищення температури свідчить про те, що організм дитини бореться з інфекційним процессом.

Але в деяких випадках занадто висока температура може бути небезпечною, особливо для дітей до року, так як це може стати причиною розвитку судом.

Педіатри рекомендують збивати температуру тільки вище 38 градусів.


Як знизити температуру у дитини без лікарських препаратів

Існує безліч методів зниження температури у дітей. Розглянемо найбільш поширені способи без застосування медикаментів:

- Незначне зниження температури повітря в приміщенні, де знаходиться дитина. Це допоможе трохи знизити жар, адже чим нижче температура навколишнього повітря, тим вище тепловіддача у хворого. Оптимальною температурою повітря в дитячій кімнаті вважається в межах 22-23 градусів.

- Зволожити повітря в кімнаті. Сухе повітря сприяє втраті  рідини організмом. Також будуть пересихати і ще більше дратуватися слизові оболонки, які і так запалені. Рекомендується при народженні дитини відразу ж придбавати зволожувач повітря. При його відсутності необхідно розвісити мокрі рушники біля дитини і періодично протирати підлогу в кімнаті. Показник вологості повітря в дитячій кімнаті має бути в межах 60 відсотків.

- Часте і рясне пиття. Щоб зменшити температуру тіла дитині рекомендується пити, навіть якщо малюкові зовсім не хочеться. Можна давати дитині морс, компот, чай, або ж звичайну воду. Організм втрачає тепло при сечовипусканні і випаровуванні поту з поверхні шкіри, і якщо в достатньому обсязі заповнювати потреби в рідині, можливо значне зниження температури при збільшенні частоти сечовипускання. Фахівці рекомендують пити рідину до тих пір, поки колір сечі солом'яно-жовтого не перейде в світло-жовтий.

- Одяг має бути досить легкий, особливо в літній період часу цілком достатньо надіти на дитину труси і майку. Саме завдяки відкритим ділянкам шкіри та наявності легкого одягу можливе забезпечення тепловіддачі організмом. Не потрібно кутати малюка, але також слід простежити, щоб дитина не замерзла.

- Обмежити фізичну активність дитини. Деякі діти продовжують бігати і стрибати навіть при температурі 38 або 39 градусів. А при русі, а також при плачі і істериках малюка збільшується кількість тепла. Тому в першу чергу необхідно обмежити рухи малюка і заспокоїти його.

- Не рекомендується дитину розтирати спиртом або горілкою з метою зниження температури тіла, так як це може призвести до звуження периферичних судин, що ще більше посилить ситуацію. Щоб збити температуру у дитини, розтирання можна проводити тільки водою кімнатної температури, але тільки якщо дитина добре реагує на цю процедуру. При плачі або крику розтирання краще припинити, інакше температура може тільки підвищитися.

Препарати, що знижують температуру

Існує величезна кількість різноманітних препаратів, що знижують температуру тіла, проте всі вони мають у своєму складі одні і ті ж діючі речовини.

Парацетамол - найбільш поширений  жарознижуючий засіб, який  можна давати дітям з перших місяців життя. Препарат також відомий під такими торговими назвами, як Панадол, Еффералган та ін. Парацетамол є на сьогоднішній день найбільш безпечним, так як від незначного перевищення добової дози яких-небудь серйозних наслідків у більшості випадків не буває. Однак препарат необхідно застосовувати під суворим контролем педіатра, особливо для маленьких дітей. Для швидкого зниження температури рекомендується використання лікарського препарату у вигляді сиропу. Парацетамолові  свічки зазвичай ставлять на ніч. Парацетамол має не тільки жарознижувальну дію, але і є досить ефективним знеболюючим засобом. Особливо він ефективний при вірусної інфекції. Що стосується бактеріальної інфекції, тут він навряд чи допоможе, або його ефект буде мінімальним.

Ібупрофен - відомий під назвою нурофен. Відрізняється даний препарат від парацетамолу тим, що крім знеболюючого і жарознижуючого ефекту він має також виражену протизапальну дію. Саме завдяки цьому ібупрофен досить ефективний при бактеріальної інфекції.

Анальгін - міститься у складі баралгіну, спазмалгону та ін. Жарознижувальну дію анальгіну більш виражено, ніж у перерахованих вище препаратів. Тому його рекомендують при неефективності парацетамолу та ібупрофену. Анальгін застосовується внутрішньом'язово лікарями швидкої допомоги у складі політичної суміші разом з димедролом. Лікарі призначають цей препарат з особливою обережністю, так як він сприяє руйнуванню клітин крові та зниження рівня гемоглобіну. Застосовують його тільки в крайніх випадках. Анальгін навіть заборонений в деяких країнах світу.

Аспірин не можна давати дітям до 16 років і вагітним. Цей препарат володіє рядом  серйозних побічних ефектів. У дітей при прийомі аспірину може розвинутися виразка в шлунку, спазм дихальних шляхів і багато іншого.

Якщо шкірні покриви малюка рожевого кольору і вологі, незважаючи на високу температуру, то співвідношення теплопродукції і тепловіддачі знаходиться в межах норми.

Але якщо шкіра дитини бліда, руки і ноги холодні при підвищеній температурі тіла, то ця ситуація більш ніж серйозна - це розвинулася «біла гарячка», яка супроводжується спазмом периферичних судин. Подібний стан може бути наслідком недостатності рідини в організмі, зниженого тиску або проблем з боку центральної нервової системи.

При підвищенні температури з розвитком «білої гарячки» необхідно:

- Дати дитині півтаблетки Но-шпи.

- Розтирати холодні кінцівки малюка руками.

- Викликати швидку допомогу.

- Виключити будь-які охолоджуючі заходи, такі як обтирання мокрим рушником і т.
д.

Новини