м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Яка вологість повітря повинна бути в квартирі

Навряд чи знайдеться така людина, яка хоч раз в житті не чула словосполучення "вологість повітря". Проте мало хто замислюється, що це таке і яка в квартирі повинна бути вологість. 

З настанням холодів практично всі помічали утворення конденсату (води) на вікнах своєї квартири. Ще з шкільної програми відомо, що конденсат утворюється внаслідок різниці між температурою на вулиці і всередині приміщення. Однак все набагато складніше, основною причиною утворення конденсату служить підвищена вологість повітря. У повітрі, яким ми дихаємо, завжди міститься певний відсоток водяної пари (вологи). 

Якщо повітря насичене великою кількістю вологи, починає утворюватися своєрідна водяна пара (туман, випаровування), який згодом починає осідати у вигляді конденсату у холодних місцях, в основному на вікнах або в кутах приміщень. Рівень вологи в повітрі при кімнатної певній температурі називається - відносна вологість повітря (вимірюється у %). 

Вологість і здоров'я людини 

Спосіб життя сучасної людини веде до того, що в приміщеннях, де вона проживає, починає, виділятися значно більша кількість конденсату, ніж раніше. Це відбувається завдяки змінам деяких побутових і гігієнічних звичок людини. Припустимо, якщо раніше мились у ванні раз в тиждень, то сьогодні приймають душ кілька разів на день, гаряча їжа готується і розігрівається кілька разів в день, одяг стирається частіше, а часто і сушиться в квартирі. 

Встановлюючи пластикові вікна, мало хто замислюється, що цим порушується закладена при проектуванні старих багатоповерхових будинків система вентиляції, що призводить до підвищення рівня вологи. Встановлюючи опалювальні системи, ми в першу чергу думаємо про температуру повітря і геть забуваємо про вологість, не надаючи їй особливого значення. А адже вологість повітря безпосередньо впливає на стан здоров'я людини. 

У приміщеннях з підвищеною вологістю неминуче починають утворюватися цвілеві грибки, які є збудниками різноманітних алергічних реакцій дихальних шляхів. Потрапляючи в продукти харчування, вони можуть призвести до серйозних отруєнь, але головна небезпека цвілевих грибків при попаданні в організм, те, що вони можуть занести інфекцію в будь-який орган людини. Крім цього підвищена вологість прискорює процес старіння шкіри. 

Так само шкідлива і низька вологість. При низькій вологості повітря утруднюється надходження кисню в організм людини і його участь у дихальному процесі. Сухе повітря викликає погіршення самопочуття, швидку стомлюваність організму, знижує зосередженість. Тривале перебування в приміщенні з низькою вологістю істотно послаблює захисні функції слизової оболонки дихальних шляхів, вухо-горло-носової, і бронхіальної області, а також слизової оболонки очей. 

Втім, після відновлення нормальної вологості повітря відбувається процес регенерації захисних властивостей слизової оболонки. Найбільш комфортно людина почуває себе при вологості повітря: влітку - від 60 до 75%; взимку від 55 до 70%. У приміщеннях з паркетом і меблями, виконаними з натурального дерева відносна вологість повинна складати від 50 до 60%.

Новини