м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Які щеплення роблять дітям

Практично всі молоді батьки задаються питанням, які щеплення роблять дітям. Дитяча щеплення - це введення особливої речовини в організм дитини з метою формування за допомогою нього імунітету до якого-небудь захворювання. Вакцина - це незначна концентрація конкретних хвороботворних мікроорганізмів або вірусів.

Реакція організму на щеплення полягає у виробленні захисту проти введеного захворювання. Іншими словами, після вакцинації в разі проникнення в організм збудників, від яких дитина була щеплена, її організм впорається з ними своїми власними силами.

Кожній дитині необхідно зробити п'ять щеплень. Одні щеплення припускають кілька етапів, інші вводяться разово. Переважна більшість щеплень роблять за допомогою ін'єкції - в плече, під лопатку або в стегно.

Новонародженим малюкам в перший день позаутробного життя виконують щеплення від гепатиту В.

ДСКП

ДСКП - це потрійне щеплення від кашлюку, дифтерії і правця. Кашлюк - небезпечне захворювання, яке відрізняється важкістю перебігу зокрема в перші кілька місяців життя малюка. Першими симптомами кашлюку  є слизові виділення з порожнини носа, висока температура і кашель. Після цього кашель набуває нападоподібного  характеру. В процесі розвитку нападу кашлю дитина страждає від кисневого голодування.

Дифтерія в сучасній дійсності є рідкісним захворюванням. Дифтерія починається з розвитку ангіни і підвищеної температури тіла. Потім утворюється плівка, яка закриває носові проходи і горло, приводячи до труднощів в процесі дихання і розвитку стану задухи. Важкий перебіг дифтерії може привести до летального результату.

Правець є незаразною  хворобою, проте досить небезпечною. Збудниками правця є мікроорганізми, які проникають в організм з грунту через пошкодження цілісності шкірного покрову. Після проникнення бактерії починають атаку на систему нервів, приводячи до розвитку спазмів, які загрожують смертю.

Вакцина від поліомієліту

Поліомієліт впливає на систему нервів, викликаючи параліч м'язової тканини будь-якої області тіла. В результаті розвитку поліомієліту в ногах може розвинутися повний параліч. При ураженні органів дихання захворювання може призвести до смерті дитини. Щеплення від поліомієліту, на відміну від переважної більшості інших препаратів для вакцинації, мають форму крапель, які закопують на мову. Вакцинація від поліомієліту проходить в три стадії, що зумовлено існуванням трьох різних типів вірусу поліомієліту.

Вакцинація від кіру, краснухи і свинки

Така вакцинація проводиться за допомогою разового введення вакцини, яка має потрійну дію.

Кір часто розглядається як нетяжке педіатричне захворювання. Тим не менш, він не просто підриває здоров'я малюка, але і несе в собі певну загрозу.

Свинка, або епідемічний паротит, стає причиною розвитку головних болів і гарячкового стану, пересихання слизової порожнини рота і труднощів в процесі ковтання. Найчастіше легке захворювання в деяких випадках може мати небезпечні ускладнення, серед яких втрата слуху і розвиток енцефаліту.

Першими симптомами краснухи звичайно є кашель і виділення з носових проходів. Після цього по тілу поширюється червоний висип. Щеплення проти краснухи має особливе значення, так як хворі діти можуть інфікувати жінок, які виношують дитину.

 Вакцинація від туберкульозу

Ще багато років тому за допомогою вакцинації всього населення від туберкульозу вдалося домогтися майже повного викорінення цього захворювання. Проте з моменту проведення планових вакцинацій туберкульоз став поширюватися знову. Саме з цієї причини в кожній області проводиться власна політика подібної вакцинації.

 

Найчастіше у батьків виникає маса питань щодо того, як і де робити профілактичні щеплення дітям, як здійснювати підготовку до вакцинації і як доглядати за дитиною після виконання щеплення.

Протипокази до профілактичних щеплень існують. Визначати їх повинен тільки кваліфікований фахівець.

Деякі щеплення роблять у кілька етапів, для формування та підтримки імунітету проти захворювання.

Діти зі слабким імунітетом і хронічними патологіями прищеплюються серед перших, так як вони менш стійко переживають інфекції, які зазвичай протікають в їх організмі важко. Терміни щеплення визначає педіатр.

Результати останніх досліджень і спостереження з практики свідчать про те, що навіть діти, які страждають алергічними реакціями, не страждають від щеплень.

Після здійснення щеплення у дитини можуть виникати локальні реакції в області введення препарату - свербіж і набряк, почервоніння і болючість, загальні реакції організму - висока температура, загальне погане самопочуття, безсоння і порушення апетиту, дратівливість та інше .

Реакції як локального, так і загального характеру, як правило, виникають протягом першої доби після введення препарату. Тривалість їх в середньому не перевищує декількох днів. Загальна відповідь організму на щеплення від кірової краснухи і свинки зазвичай виникає протягом періоду від п'яти днів до двох тижнів.

Прищепленою в дитинстві дитина, тим не менш, може захворіти, тому що ні один препарат для вакцинації не дає стовідсоткової гарантії від інфікування. Однак у випадку з щепленими дітьми відбувається це дуже рідко. Після щеплення захворювання переноситься набагато легше, а ризик ускладнень суттєво знижується.

Підготовка перед профілактичним щепленням передбачає заборону на включення в раціон харчування дитини нових харчових продуктів, а також тієї їжі, яка викликає в організмі дитини алергічні реакції. Крім цього, дитину необхідно оберігати від перегріву і переохолодження, а також від контакту з хворими дітьми та дорослими.

Після щеплення, стану дитини необхідно приділити вилику  увагу!  При зміні поведінки, при істотному зростанні показників температури тіла і виникненні скарг на самопочуття у дитини, необхідно терміново звернутися до лікаря!

Новини