м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Якщо дитина боїться лікарів

Як можна допомогти дитині, яка, побачивши людей у ​​білих халатах починає тремтіти і закочувати справжні істерики? Цим питанням напевно задавалися практично всі батьки. Про те, що робити, якщо дитина боїться лікарів, і піде мова в даній статті.

Якщо малюк хоч раз стикався з не завжди приємними медичними процедурами, наприклад, йому робили щеплення, то виникає згодом страх перед докторами цілком можна зрозуміти.

Дитину лякає сама думка, що при кожному наступному відвідуванні лікарні біль буде повторюватися. Як же повестися батькам, що робити?

По-перше, перед походом в поліклініку потрібно постаратися конкретно пояснити дитині, навіщо ви туди йдете, що там йому робитимуть. Не намагайтеся брехати малюкові, обіцяючи, що йому нічого робити не будуть, якщо насправді дитині належить перенести чергове щеплення або укол. Ніколи не обманюйте дітей, інакше наступного разу вони нізащо не повірять вам. І ви не зможете вмовити своє чадо на черговий візит до лікаря, навіть на плановий огляд.

Спробуйте пояснити, для чого потрібні ті чи інші процедури, тільки робіть це відповідно до віку дитини. Наприклад, однорічному малюку марно пояснювати важливість щеплень - він просто не зможе цього зрозуміти. Також, як і чотири-п'ятирічної дитини не варто переконувати, що укол - це зовсім не боляче. У цьому віці малюк вже чудово розуміє, що таке боляче і що може завдавати цей біль. Дитина боїться лікарів не просто так. Але якщо ви чесно і правильно проведете підготовчу роботу перед відвідуванням лікаря, малюк стане набагато спокійніше і холоднокровніше переносити все те, чому його підданий в поліклініці.

Не залякуйте своєї дитини лікарями

Що й говорити, трапляються ситуації, коли в сім'ї дорослі самі лякають дітей доктором, як, наприклад, Бармалея або Бабою Ягою : "Будеш погано поводитися - покличу лікаря з величезним шприцом, і він зробить тобі укол!". Після таких погроз, зовсім не дивно, що малюк буде підсвідомо боятися "лиходіїв"-лікарів, які завдають дітям біль. І кожен візит до лікарні у нього буде прирівнюватися до помсти батькам за непослух.

Пообіцяйте малюкові винагороду за хорошу поведінку у лікаря. І зовсім не обов'язково дарувати іграшки чи загодовувати ласощами - можна просто сходити з дитиною в кіно, в парк або в ляльковий театр.

Буває, що дитина лікарів не боїться, але його нервують їх дивні білосніжні халати. Щоб справитися з цим страхом, можна запросити в гості доброго знайомого, до якого дитина добре ставиться, і попросити його надіти білий халат. Дайте малюкові тихо поспілкуватися з ним у домашній атмосфері, пограти, трохи звикнути. Цей прийом допомагає практично повністю позбавитися від страху білого халата.

Грайте з малюком у рольові ігри

Відкрийте свою домашню лікарню, де в ролі пацієнтів будуть іграшки, а ви з дитиною будете лікарями. Підказуйте, що необхідно робити: як лікар оглядає шийку, обмацує животик, стукає по колінах молоточком. Нехай дитина все повторює за вами. В процесі гри він і забуде, що боїться лікарів. Потім ролями можна помінятися, і нехай маленький доктор справить огляд вам, а ви - йому. Тільки не треба примушувати дитину бути вашим пацієнтом, якщо він цього не захоче. Це просто означає, що він поки не готовий. Зробіть перерву і поверніться до цієї гри через деякий час.

У тому випадку, якщо у дитини є хтось старший, можна разом з'їздити до лікаря тоді, коли огляду буде піддаватися старша дитина. Нехай маленький подивиться, що нічого страшного доктор не робить, і його страх поступово зійде нанівець.

Якщо перед кабінетом лікаря довга черга, постарайтеся зайнятися з малюком чимось цікавим і відвернути його від страшних думок. Непогано заздалегідь взяти з собою улюблену або куплену спеціально для даного випадку книжку. Разом з малюком розглядайте картинки, читайте, говорите про побачене у формі жарту. Нехай дитина відчує, що немає нічого жахливого або дивного в тому, що йому належить. Що нічого катастрофічного не намічається. Дитина обов'язково підхопить ваш гарний настрій і заспокоїться сам.

Діти все відмінно розуміють, і якщо мама стверджує одне, а в душі напружується, переживає і думає зовсім інше, малюк це неодмінно зрозуміє і стане переживати ще більше.

Якщо правильно побудувати розмову з дитиною, вірити самій в те, що нічого страшного з ним не станеться, то лікарі ніколи не стануть його таємним кошмаром. Приємних вам візитів до лікаря і міцного здоров'я!

 

Новини