м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Заїкання у дітей

Іноді у маленьких дітей зустрічається заїкання. Ця проблема може стати причиною великої кількості комплексів. Але заїкання можна вилікувати.

Чому у дітей з'являється заїкання

Заїкання виникає внаслідок судом м'язів мовного апарату. При цьому у дітей відзначається порушення ритму і темпу мови. Дитина повторює одні й ті ж звуки і склади, затинається. Перш ніж почати заїкатися, дитина може перестати говорити. Найчастіше це говорить про наявність проблем з нервовою системою. Недуг більше характерний для періоду розвитку мовлення у період від двох до п'яти років.

Виникнення захворювання залежить від темпераменту. Частою причиною заїкання у дітей є стрес, що виник внаслідок сильного переляку, конфліктів у сім'ї, жорстких методів виховання, браку уваги.

Захворювання часто проявляється на тлі неправильного розвитку мовлення. Якщо під тиском дорослих дитина почала говорити рано і багато, у нього розвивається страх аудиторії, боязнь помилитися при вимові важкого слова. Недуга може з'явитися при недорозвиненості мовлення, щоб висловити думку, дитині не вистачає словникового запасу.

Коли у дитини відзначається порушення темпу мови, вона говорить занадто швидко, намагаючись донести свою думку, вона теж може почати заїкатися. Інша причина хвороби - раннє вивчення іноземної мови. Деякі діти заїкаються, наслідуючи своїм ровесникам. Недуга зустрічається у лівшів, яких намагаються перевчити. Такі діти дуже емоційні, а постійні нагадування можуть призвести до порушень нервової діяльності і в результаті до заїкання.

Заїкання - як лікувати

У ряді випадків захворювання проходить самостійно, з віком. Але краще все-таки не залишати ситуацію без контролю. Як правило, для лікування використовують комплексну терапію, з дитиною працюють логопед і психолог. В першу чергу, потрібно зміцнити нервову систему. Дитині призначають заспокійливі препарати. Психолог розвиває у пацієнта відчуття впевненості в собі, підбадьорює. Логопед займається безпосередньо виправленням мови. Заняття будуються за принципом від простого до складного. Лікар за допомогою спеціальних вправ вчить дитину правильно вимовляти слова, а також ставить дихання. Часто в комплекс лікування входять навчання танцям і музиці, так як при розвитку правильного мовлення важливе почуття темпу і ритму. Позбавитися від заїкання також допомагає спів.

Батьки повинні приймати активну участь у лікуванні заїкання. Важливо, щоб перебуваючи вдома, дитина чула тільки правильну мову. Розмовляйте з ним спокійно, рівно, не підганяйте малюка, не тисніть на нього, заохочуйте успіхи. Поговоріть з вчителями: дитину не можна питати першим, кричати на нього.

Заїкання - профілактика

Потрібно постійно стежити за промовою вашої дитини і дотримуватися кількох простих правил, щоб попередити заїкання. Підтримуйте в сім'ї комфортну психологічну атмосферу. Не сваріться при дитині, захистіть  від різних психічних травм. Якомога більше спілкуйтеся з малюком. У вихованні намагайтеся знайти золоту середину: не можна бити малюка, кричати на нього, залякувати. Однак і занадто розпещені діти, почавши більш тісне спілкування з навколишнім світом, можуть почати заїкатися.

Важливий фактор профілактики заїкання - правильна мова батьків. Говоріть чітко, плавно. Позбавтеся від власних дефектів мови. Не змушуйте дитину вимовляти складні слова і пропозиції, не квапте його, не примушуйте виступати перед іншими, якщо він не хоче.

Якщо організм дитини ослаблений, не перевантажуйте його великою кількістю вражень. Надмірний перегляд фільмів і передач, не відповідних віку, читання страшних казок, жахливих історій - все це може стати причиною заїкання.

Оптимальний спосіб виростити здорову дитину - самому бути спокійним, врівноваженим, доброзичливим, вимогливим, але при цьому справедливим.

Заїкання - міфи

- Це незначна проблема, на яку можна не звертати уваги. Однак заїкання з часом не проходить, а розвивається сильніше. Дефект посилюється, на лікування потрібно більше часу і зусиль.

- Дитина так говорить, поки маленька, в школі буде як всі. Насправді при надходженні в дитячий сад або школу заїкання тільки посилюється, так як дитині потрібно звикати до нових умов, для чого потрібні сили організму. 

- Дитині стає складніше говорити, до того ж він переживає свій дефект, посилюється тривожність і невротичність.

- Потрібно вчити дитину стежити за своєю мовою. При деяких формах захворювання така тактика цілком припустима і призводить до поліпшення мови, а в інших випадках - підсилює дефект. Тому до кожного дитині потрібен індивідуальний підхід.

- Дитина вдає, якщо його покарати, все пройде. Фізичне покарання погіршує стан пацієнта, іноді заїкання виникає саме після покарання батьками.

- Якщо один з батьків заїкається, дитина неодмінно буде заїкатися. Під час появи недуги це може призвести до його закріплення. Але після лікування проблема усувається.

Кожен різновид заїкання має різні причини і форми прояву. Встановити їх може тільки фахівець, тому при появі тривожних симптомів слід негайно звернутися до лікаря. Правильна і своєчасна постановка діагнозу і призначення адекватного лікування - запорука успішного позбавлення від цієї  проблеми.

Новини