м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Запалення нирок-симптоми і лікування

Кожна наша нирка важить всього 200 грамів, а за все життя вони фільтрують близько тонни крові і виводять по над 30 тонн непотрібної рідини. Діяльність нирок можна порівняти з роботою лікаря в інфекційній лікарні: одна помилка - і сам захворієш. Саме распростра ненное захворювання нирок - пієлонефрит.

Його симптоми часто плутають із застудою, в цьому й проблема. Про те, що власне таке запалення нирок - симптоми, лікування і буде викладено нижче.

Тим більше що пієлонефрит, як і грип, захворювання серйозне. Його пік  приходить на весну й осінь на тлі переохолодження і простудних захворювань. При ангіні, ГРЗ та грипі до 80% заразних мікроорганізмів через кров і сечу потрапляють в нирки. Власне, пієлонефрит - це запалення так званої ниркової балії, самого вразливого відділу нирок, через який проходить відфільтрована сеча, перед тим як потрапити в сечовий міхур. Його симптоми дуже схожі на застуду (озноб, температура), яку більшість звикли лікувати само-стоятельно. Біль при цьому дійсно проходить, але захворювання стає хронічним і може в будь-який момент проявитися знову.

Як розпізнати?

Гострий пієлонефрит починається раптово. Симптоми його такі: температура різко підіймається до 39-40 гра-дусов, виникають слабість, головний біль і нудота, при цьому шкіра виглядає сухою і блідою. Головне, що разом з температурою починає боліти поясниця, як правило, з одного боку. Біль тупа, але досить інтенсивна. На відміну від звичайного «продуло поясницю» тільки лише теплий шарф на поясі не рятує. Дізнатися точно, в чому причина болю, можна, здавши аналізи крові та сечі. Вони покажуть наявність бактерій-збудників.

Чим небезпечно?

Взагалі з пієлонефритом потрібно йти до уролога. Але практика показує, що з первинними  запаленнями  хворі  за допомогою звертаються рідко, проводячи лікування вдома. Але після цього недоліковане  запалення залишається, і симптоми все частіше повторюються. І лише коли сильно припече, з'являться не тільки температура, озноб, слабкість, а й прискорене, хворобливе сечовипускання, хворий йде на прийом до лікаря. Небезпека полягає в тому, що неадекватне лікування приносить лише тимчасове полегшення, але погіршує стан нирок, і хвороба переходить в хронічну форму. При запущених станах розмір нирок зменшується і розвивається ниркова недостатність, а та, в свою чергу, безпосередньо пов’язана з гіпертонією.

Як лікувати?

При запаленні нирок симптоми і лікування грають визначну роль. Найскладніше в лікуванні пієлонефриту - ви-явити, який саме мікроб вразив нирки, і призначити відповідний антибіотик. Через нирки проходить велика кількість мікроорганізмів, у яких різна сприйнятливість до тих чи інших препаратів. Тому часом доводиться  робити складні аналізи і дослідження, починаючи з аналізів сечі за Нечипоренко, Зимницьким, проб Реберга і закінчуючи екскреторною урографією. При цьому внутрішньовенно вводиться контрастна речовина і робиться кілька рентгеновскіх знімків або цітоскопій - огляд слизової за допомогою оптичної апаратури. Призначати лікування без визначення збудника - все одно, що стріляти з гармати по горобцях. І тим більш небезпечно слухати рекомендації знайомих, у когось «теж так було». Бісептол, який найчастіше призначається при багатьох ниркових інфекці ях, може виявитися  шкідливим саме для вас препаратом. Окрім антибіотиків призначають ще препарати для зміцнення імунітету, в першу чергу рекомендують дієту з обмеженням  білків, а в подальшому - повноцінне харчування. Після закінчення лікування бажано знову здати аналізи і переконатися, що збудники з організму дійсно виведені.

Як не захворіти?

Пийте побільше рідини. Бажано звичайну воду, зелений чай, компоти з сухофруктів або настої трав (корисні петрушка, польовий хвощ, шипшина). Нирки будуть вам вдячні, якщо ви будете випивати в день 1,5-2,5 літри рідини. З мінеральною водою потрібно бути обережними, тому що в ній велика кількість різних солей, які не всім однаково корисні, - порадьтеся спочатку  з лікарем. Кращим напоєм  при застуді вважається журавлиний морс. Крім того, тепло одівайтесь  в сиру і прохолодну  погоду. Міні-спідниці і короткі топіки можуть обернутися хворими легенями. Їжте більше свіжих овочів і фруктів, особливо тих, які містять вітамін А: морква, обліпиха, зелень петрушки, кріп. А влітку і восени не впускайте можливості поласувати динею і кавуном - це природні сечогінні засоби.

Не піддавайтеся на провокації

Зверніть увагу на фактори, які можуть спровокувати пієлонефрит навіть у здорової людини:

Жара і холод. Переохолодження, особливо в сиру осінню погоду, коли здавалося б не так вже й холодно, особливо небезпечне. У спеку ж, коли з-за сильного потовиділення водно-сольовий баланс порушений, положення нирок теж «під загрозою».

Малорухливий спосіб життя. Якщо ви більшу частину часу проводите сидячи, порушується обмін фосфору і кальцію в організмі, що позначається на роботі нирок не найкращим чином.

Спиртне. Спиртні напої змушують нирки працювати в посиленому режимі.

Наповнений сечовий міхур. Зазвичай  має бути не менше 4-6 сечовипускань  на добу. Коли сеча застоюється, це сприяє проникненню мікроорганізмів в ниркові канальці.

Непосильне фізичне навантаження і часте стомлення. Суттєво послаблює захисні функції організму, сприяє виникненню запальних  процесів.

Строгі дієти. Під час стрімкої втрати ваги прошарок  жиру погано підтримує  нирку, вона поступово опускається, розвивається нефроптоз. Крім того, неправильно підібрана дієта може порушити обмін речовин.

Неправильне харчування і несвіжа їжа. Приводять до інтоксикації кишечника і виведенню через нирки надмірної дози шкідливих речовин.

Запори. Також викликають інтоксикацію.

Занадто солона і занадто солодка їжа.

Безконтрольний прийом антибіотиків.

Група ризику

Насправді, захворіти пієлонефритом може кожен. Але найбільше ризикують:

* вагітні жінки: матка тисне на сечовий міхур, порушується  нормальний кровообіг. Венозний застій крові, в свою чергу, сприяє розвитку інфекції;

* жінки з проблемами в області гінекології, а також у період менопаузи, коли гормональний обмін порушується;

* люди, які часто хворіють ангінами і ГРЗ;

* чоловіки із запаленнями передміхурової залози.

Новини