м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Причини, симптоми і лікування запальних процесів у сечовому міхурі

Захворювання сечового міхура найбільш поширені серед жінок і тісно пов'язано зі статевими органами.  Можна  сміливо сказати, що ця проблема знаходиться завжди на стику двох медичних спеціальностей - урології та гінекології. Хоча запалення сечового міхура - це урологічна проблема, причина, яка призводить до його формування-порушення вагінальної мікрофлори, а це вже проблема гінекології. Тому фахівці рекомендують жінкам із запальним процесом в сечовому міхурі пройти огляд у двох лікарів - уролога і гінеколога.

З запаленням сечового міхура (або циститом) в тій чи іншій мірі стикається майже половина жінок. Для декого це просто дрібна прикрість, а інші мають надалі серйозні проблеми зі здоров'ям. Захворювання є насправді запаленням слизової оболонки сечового міхура. Є також токсичні, алергічні та неінфекційні його форми, які зустрічаються дуже рідко.

У більшості випадків запальні процеси в сечовому міхурі викликаються інфекцією - стафілококової, стрептококової і т. д. Рідко, але трапляється і цистит, безпосередньо пов'язаний із статевими інфекціями, такими як мікоплазма. Жіночий сечівник короткий і широкий, і тому через нього бактерії можуть легко досягти сечового міхура. Особливість запальних процесів у сечовому міхурі ще й у тому, що вони практично завжди пов'язані із запаленням піхви або порушенням мікрофлори піхви.

Причини захворювання

Традиційно, причини процесів запалення в сечовому міхурі пов'язані з надмірним охолодженням. Це призводить до зниження резистентності організму, особливо місцевої  імунної відповіді. В результаті інфекція починає активно розмножуватися в сечовому міхурі, викликаючи запальну реакцію. Варто всього 15 хвилин посидіти на холодному, щоб отримати переохолодження в області тазу. Але якщо ви досить захищені від холоду, на жаль, це ще не означає, що ви не в небезпеці.

 У рідкісних випадках виникають загострення циститу у зв'язку з менструальним циклом. Сидяча робота, в результаті чого ви змушені 5 або більше годин перебувати в сидячому положенні, може також бути причиною запалення сечового міхура. Все, що може ослабити організм і привести до мікротравм сечостатевої системи може призвести до розвитку захворювання. 

Багато вагітних  жінок скаржаться на цистит, оскільки в цей період відбуваються зміни в їх гормональному балансі, що спотворює нормальну мікрофлору піхви.

Симптоми хвороби

Симптоми запальних процесів у сечовому міхурі навряд чи можна сплутати з чимось іншим. Це дуже часте сечовипускання, що супроводжується болем, хворобливі відчуття під час статевого акту, сеча з домішкою крові. Якщо хвороба в тяжкій формі, може спостерігатися навіть лихоманка і нудота. Дуже рідко хвороба не має симптомів і діагностується лише за аналізом сечі.

Діагноз «цистит» не особливо важко визначити  лікареві, так як специфічні симптоми відразу вказують на нього. Зростання бактерій в сечі і ознаки запалення в біопсії, а також цистоскопія не залишають жодних сумнівів.

Запалення сечового міхура агресивне! Не варто слідувати порадам друзів і родичів, якщо вони не мають медичної освіти. Безконтрольна ліквідація симптомів за допомогою антибіотиків призведе до серйозних порушень в мікрофлорі шлунка і організму в цілому. Хвороба не буде вилікувана, а це значить, що рано чи пізно вона з'явиться знову.

Лікування

Лікування повинне бути комплексним. Антибіотики усувають симптоми, але повинні бути вжиті заходи для лікування дисбактеріозу піхви. Перш за все, необхідно нейтралізувати бактерії, які викликають запалення і потім відновити мікрофлору піхви і зміцнити імунітет. Не менш важливо зробити гінекологічне обстеження для виявлення статевих інфекцій та визначення мікрофлори піхви.

Для лікування хронічних і гострих циститів застосовують медичне та фізіотерапевтичне лікування, в тому числі лазеротерапію. При діагностиці інфекцій, що передаються статевим шляхом, призначаються препарати, що діють на них. Як правило, антибактеріальну та протизапальну лікування триває близько двох тижнів.

Профілактика

Є прості правила, дотримання яких допоможе в запобіганні запальних процесів у сечовому міхурі. Вони допоможуть кожній жінці, яка має схильність до цього захворювання:

1. Уникайте надмірного охолодження. Не сидіть на землі або на бордюрі тротуару, не носіть  короткі спідниці ранньою весною і взимку.

2. Дотримуйтесь певних правила при харчуванні - все гаряче, кисле, солоне, мариноване і пряне вживайте в помірних кількостях. Пийте більше води.

3. Пийте не менше 1,5 літра рідини на день, але не обмежуйтеся чаєм, кавою. Не забувайте про мінеральну воду і соки.

4. Займіться зміцненням імунітету. Ви повинні зцілити хронічні запальні захворювання (ангіну, хронічний тонзиліт, карієс).

5. Налаштуйте свій раціон, щоб досягти балансу в роботі шлунка, так як він має пряме відношення до сечового міхура.

6. При сидячому способі життя ви кожну годину повинні робити перерви по 10-15 хвилин.

7. Під час місячного циклу використовувати прокладки замість тампонів.

8. Ходити в туалет кожні 2 години навіть у відсутність бажання помочитися.

Якщо лікування запальних процесів у сечовому міхурі було проведено, але через якийсь час ви все ще стурбовані неприємними симптомами, в першу чергу ще раз зробіть аналізи крові та сечі. Це допоможе виявити, чи пройшов гострий запальний процес. Якщо результат говорить про те, що хвороба пішла на спад, то можете заспокоїтися. Симптоми можуть зберігатися ще кілька днів або тижнів. При правильному підході вони зникнуть безслідно, не нанісши шкоди організму.

 

Новини