м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Зміцнення серця

На сьогоднішній день захворювання серця і судин знаходяться на першому місці в списку причин відходу пацієнтів з життя. Зрозуміло, сучасна медицина дозволяє виліковувати багато з цих захворювань, а правильно підібрані лікарські препарати допомагають вести практично нормальне життя здорової людини.

Тим не менше, люди, що страждають серцево-судинними захворюваннями, відчувають ряд труднощів і обмежень. Саме з цієї причини зміцнення серця є необхідною процедурою профілактики серцево-судинних патологій.

Перше правило зміцнення серця - це рухова активність. Навіть сама елементарна ранкова зарядка вже позитивно позначається на роботі серця. Мінімальне навантаження, необхідне  для зміцнення серця, - це тридцятихвилинна піша прогулянка. Бажано здійснювати такі прогулянки щодня. Крім того, необхідно займатися фізичною культурою. Багато фахівців навіть рекомендують пацієнтам, які перенесли інфаркт, взяти собі в будинок собаку, так як з нею людина просто зобов'язана буде гуляти мінімум два рази на день.

Зміцнення серця має передбачати і збалансоване достатнє харчування. Велика кількість свіжих фруктів і овочів, заміна тваринного жиру на рослинні олії, присутність в раціоні харчування грубої їжі допомагає зміцнити серце. Зокрема рослинні масла вважаються основним джерел корисних жирних кислот, які сприяють налагодженню обміну холестерину.

Зміцненню серця сприяє підтримка ваги в нормі. Багато фахівців вважають, що людина повинна протягом усього життєвого шляху дотримуватися тієї маси тіла, яку вона мала у віці двадцяти п'яти років.

Зміцнення серця, звичайно, має на увазі відмову від такої шкідливої звички, як куріння. Якщо людина не здатна зовсім розлучитися з сигаретами, то, принаймні, необхідно постаратися скоротити число викурених в день сигарет. Куріння небезпечне ще й тим, що окрім руйнування здоров'я серця та інших внутрішніх органів, воно знижує позитивний ефект від лікарських препаратів.

Для зміцнення серця необхідний спокій і розміреність. Мається на увазі позитивний і оптимістичний настрій, вміння протистояти стресам, стійка психіка. Злоба і нервозність, занепокоєння і агресія - всі ці емоції руйнують сердечне здоров'я.

Крім усього вищесказаного, для зміцнення серця необхідно насичувати організм такими корисними вітамінами та мікроелементами, як:

- калій, який допомагає виводити з організму зайву рідину і підвищує активність роботи серця. Калій у великій кількості міститься в червоній квасолі і сої, в абрикосах і чорносливі, в білих грибах і в міцному чорної чаї, в натуральному порошковому какао і цілісному згущеному молоці.

- магній, який сприяє відтоку сечі і розширенню судин. Магній у великій кількості міститься в продуктах харчування в основному рослинного походження - це гречана крупа і вівсяні пластівці, кавун і горіхи ліщини, мигдаль і гриби підберезники, халва і морські водорості.

- йод, який сприяє нормалізації метаболічних процесів в організмі. Продуктами, багатими цим мікроелементом, є морепродукти - креветки та мідії, кальмари та риба, морські водорості. Крім того, досить багато йоду в яйцях і молоці, в листовому салаті і буряку, в білокачанній капусті і червоному винограді.

- аскорбінова кислота, яка зміцнює стінки кровоносних судин. Джерелами вітаміну С є болгарський перець і лимони, плоди шипшини і чорна смородина.

- вітамін Р, який зміцнює капіляри і скорочує пропускну здатність стінок судин. Джерелами вітаміну Р служать вишня і чорна смородина, зелений горошок і червоний перець, малина та суниця.

 

Новини