м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Як стежити за здоров'ям дитячих ніжок?Не секрет, що дефект ступні - причина багатьох порушень постави людини. Але чи знаєте ви, що у 98% новонароджених ступні не мають абсолютно ніяких фізіологічних відхилень, у той час як у 60% дорослих такі відхилення є.  Щоб попередити ці порушення та убезпечити свою дитину, берегти його ніжки і правильно доглядати за ними потрібно з перших місяців життя. Саме профілактика проблеми, виявленої якомога раніше, - запорука успіху в майбутньому. Чи будуть здорові ніжки малюка, повністю залежить від уважності батьків.                                                                                                    

На що саме батькам слід звернути увагу?                                                                                             

 Найбільш поширені проблеми - це пітливість, плоскостопість і врослі нігті. Давайте розберемо саме їх.

 Пітливість Сильно потіюча  дитяча ніжка може підхопити і деякі проблеми. Це можуть бути як пухирі і мозолі, отримані в результаті ковзання ноги у взутті, так і мікози, і підошовні бородавки.Винуватцями підвищеної пітливості зазвичай є індивідуальна особливість будови і функціонування потових залоз або вегето-судинна дистонія.

Профілактика досить проста. Дуже корисно походити босоніж по піску, масажному килимку  і іншим шорстким поверхням. Корисно частіше залишати голі стопи крихти на свіжому повітрі. На користь підуть і ванночки поперемінно з теплою і прохолодною водою. Взуття для таких малюків необхідно купувати з "дихаючих" матеріалів. Носочки можна купувати тільки з натуральної бавовни або шовку. Часта зміна шкарпеток і провітрювання стопи теж не зашкодить. Лікування призначається індивідуально і тільки після консультації дерматолога та невролога.                                                                                                                                                                   Плоскостопість                                                                                                                                                                                У плоскостопості два основних винуватця - несприятливий неврологічний статус і неправильне взуття, зроблене без урахування особливостей дитячої стопи.Для профілактики не забувайте вчасно відвідувати невролога та ортопеда: обов'язково у віці 1 місяця, 3 місяці, 6 місяців і 1 року. Далі один раз на рік.Походити по шорстким поверхням  при плоскостопості теж дуже корисно, але ні в якому разі не можна ходити босоніж по рівній підлозі , це може призвести до ще більших ускладнень. Від занять танцями, легкою атлетикою та художньою гімнастикою теж краще відмовитися.Взуття слід вибирати з гнучкою підошвою, міцним задником і шнурівкою, щоб нога була зафіксована. Устілка повинна бути анатомічної з супінатором посередині. Лікувальна гімнастика призначається індивідуально після консультації лікаря-ортопеда.

Врослі нігті Винуватцем виявляється спадковість, тісне взуття і неправильна стрижка нігтів. Для профілактики нігтики малюкові слід підстригати прямо і рівно, лише трохи заокруглюючи краї.Взуття має підбиратися з урахуванням анатомічної особливості ніжки саме вашої дитини. Ніжка не повинна бути здавленою в черевику, але й не повинна в ній хитатися. Внутрішня довжина устілки повинна бути на 3 мм більше і на 1,5 мм ширшим, ніж стопа крихти.Не намагайтеся самостійно вирішити цю проблему! Для лікування необхідно звернутися до грамотного фахівця.

Новини