м.Стрий вул. Болехівська, 1, Тел.: (03245) 7-13-29, 067 507 49 13

Партнерські пологи з чоловіком

Якщо незабаром у вашій родині очікується поповнення, то напевно ви вже не раз замислювалися про те, як пройдуть пологи. І якщо раніше жінки йшли народжувати одні, то сьогодні багатьох підтримують чоловіки. Називається це партнерськими пологами. Дізнайтеся все про це і розберіться в тонкощах такого процесу. 

Партнерські пологи - це, як зрозуміло з назви, пологи з партнером. Але не завжди роль такого партнера грає чоловік. Це може бути мама, сестра чи подруга. Важливо зрозуміти, що означає партнерство. 

Воно не обмежується лише присутністю ще однієї людини. В ідеалі людина повинна стати відмінним помічником для породіллі і зробити все, щоб полегшити страждання жінки. І для цього, звичайно, потрібні певні навички і знання. 
Взагалі, партнерські пологи стали практикуватися відносно недавно, особливо в колишніх країнах СНД. Якщо в Європі такий варіант стали розглядати 2-3 десятки років назад, то, наприклад, на Україні  лише в останнє десятиліття чоловіки стали вирішуватися бути присутніми  на пологах і підтримувати своїх дружин. 

Зважитися на партнерські пологи насправді не так складно. І деякі сімейні пари приймають таке рішення спонтанно, необдумано або ж під впливом чужої думки. 

 


Давайте розберемося, в яких випадках варто вибирати партнерські пологи: 
 

·   Обопільна і добровільна згода обох батьків. Так, обоє повинні вирішити для себе, що такий варіант є не тільки прийнятним, але є найкращим.
 

·   Довіра майбутніх батьків один до одного. Якщо, наприклад, майбутня мама не довіряє своєму чоловікові і не звикла розраховувати на нього, то і в процесі пологів вона не стане прислухатися до слів чоловіка. У даному випадку присутність партнера буде зайвою і непотрібною.
 

·   Бажання чоловіка допомогти майбутній мамі. Якщо чоловік дійсно має велике бажання підтримати свою другу половину, то в цьому випадку партнерські пологи будуть успішними.
 

·   Якщо чоловік розбирається в медицині і знає всі тонкощі і особливості такого процесу як пологи, а також вміє знаходити спільну мову з медперсоналом, то його допомога теж може бути відчутною і необхідною.



Тепер перерахуємо випадки, в яких від партнерських пологів краще відмовитися: 

·   Надмірне соромлення одного з подружжя. Так, якщо породілля буде соромитися чоловіка, то вона не зможе зосередитися на своїх діях і зробити все правильно. Якщо соромиться чоловік, то з цього теж нічого хорошого не вийде.
 

·   Недовіра. У цьому випадку теж не варто вирушати на партнерські пологи.
 

·   Якщо в сім'ї часто виникають сварки і скандали, а також мають місце бути недомовки і конфлікти, то ризикувати не потрібно. Породілля може повести себе непередбачувано, а якщо чоловік відреагує на цю агресією, то про благополучність перебігу і результату пологів говорити не доведеться.
 

·   Небажання одного з партнерів. Часто буває так, що майбутня мама вмовляє або навіть примушує чоловіка бути присутнім на пологах. Не варто цього робити, адже якщо чоловік не хоче допомагати, не бажає бути присутнім на пологах або не розуміє своєї ролі у такому процесі, то чекати від нього підтримки і допомоги не варто. Якщо не згодна на партнерські пологи чоловіка, то приймати це рішення теж не потрібно.
 

·   Занадто вразливий чоловік. Якщо чоловік буквально падає в обморок при одній думці про біль або кров, то на пологах  породіллі він нічим не допоможе. Бувають такі випадки, коли партнер падає в непритомність, і доводиться приводити в його почуття, а не породіллю.
 

·   Якщо чоловік вважає, що жінка завжди повинна бути привабливою, а дружина при цьому прагне відповідати ідеалу і не з'являється перед чоловіком не нафарбованою. В цьому випадку вид страждаючої від болю дружини  може повергнути в шок чоловіка і викликати огиду.

 

Перерахуємо переваги партнерських пологів: 

·   Чоловік може допомогти породіллі пережити страждання і підтримати її в такі важкі моменти. А для багатьох підтримка близьких вкрай важлива.
 

·   Певні навички та знання, якими може володіти чоловік, неодмінно знадобляться. Так, чоловік може надати реальну допомогу, наприклад, з допомогою масажу, контролю дихання та інших дій.
 

·   Чоловік зможе контролювати дії лікарів, які, на жаль, не завжди бувають правильними і правомірними.
 

·   Чоловік зможе стати свідком справжнього дива - появи на світ власної дитини. В деяких випадках це сприяє тому, що чоловік одразу вживається в роль батька, а батьківський інстинкт прокидається в ньому. Такі батьки ставляться до своїх дітей з трепетом і любов'ю. Але варто зазначити, що так буває не завжди.
 

·   Якщо чоловік побачить, через що доводиться пройти жінці, щоб народити дитину, він може почати цінувати і поважати свою дружину за те, що вона пройшла через всі труднощі і подарувала маленькому рідному чоловічкові життя.



Тепер перерахуємо можливі недоліки: 

·   Жінка може відчувати дискомфорт або навіть роздратування від присутності чоловіка, особливо якщо він буде вести себе неадекватно або нерозумно через переживання  або шок.
 

·   Навіть самий стійкий чоловік може не витримати такого видовища. Звичайно, лікарі не дозволять побачити дружину так, як бачити він не повинен, але приховати від очей чоловіка все не вийде. Один вигляд дружини, яка мучиться від болю може бути страшним. Бували випадки, коли після партнерських пологів сім'ї розпадалися.
 

·   Чоловік просто-напросто може заважати лікарям. Деякі чоловіки намагаються давати поради або постійно вказують на неправильні дії. І це сильно заважає.

 

Як все відбувається?

 

Отже, як відбуваються партнерські пологи з чоловіком? Ось що вам потрібно буде зробити, якщо ви вибрали такий варіант: 

 

·   Знайти пологовий будинок, що надає такі послуги. Сьогодні багато установ дають таку можливість, але поки не всі.
 

·   Заздалегідь обговорити з лікарем, оглянути палату, дізнатися всі подробиці.
 

·   Підготуватися до такої важливої події.
 

·   У потрібний момент попередити лікаря про те, що пологи почалися, і приїхати в пологовий будинок.
 

·   Далі подружжю потрібно буде переодягнутися і переміститися в палату, в якій будуть проходити пологи.

 

Що робити чоловікові під час пологів? Ось деякі його можливі функції і дії: 

·   Підтримувати породіллю морально, допомагати їй заспокоїтися. При цьому вкрай важливим є спокій і впевненість самого партнера.
 

·   Контролювати дихання. Чоловік може дихати разом з жінкою, задавати потрібний ритм, враховуючи рекомендації лікарів.
 

·   Чоловік може засікати час, що допоможе лікарям та породіллі.
 

·   Чоловік може допомогти жінці обрати і зайняти зручну позицію, яка дозволить полегшити болі.
 

·   Під час пологів у породіллі з-за сильної напруги може боліти поперек. Чоловік буде робити масаж.
 

·   Чоловік зможе стати сполучною ланкою між породіллею і медперсоналом: передавати породіллі слова лікаря, кликати лікарів, роз'яснювати слова дружини.
 

·   Також чоловік може виконувати всі прохання своєї дружини

.

Як повинна проходити підготовка до партнерських пологів? Ось кілька важливих моментів: 

·   Бажано, щоб обоє відвідували курси підготовки до пологів. Інформація, що надається викладачами, неодмінно стане в нагоді в процесі пологів.
 

·   Моральний настрій. Чоловік і дружина повинні розуміти, що пологи - складний і непередбачуваний процес. Особливо важливий настрій чоловіка.
 

·   Чоловік повинен пройти обстеження і здати деякі аналізи. Так, обов'язкові аналізи крові на гепатит, сифіліс і ВІЛ, флюорографія та довідка від терапевта про те, що чоловік здоровий.
 

·   Підготуйте все необхідне. Партнеру знадобляться гумові тапочки, чистий одяг. Краще список того, що може знадобитися, дізнатися в пологовому будинку.

Нехай все пройде якнайкраще!

Новини